Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби

retro mercurii

В периодите на ретрограден Меркурий не планирайте пътувания и не водете важни преговори, ако не е крайно наложително. Вероятни са задръжки и препятствия, некоректна работа на пощите и другите средства за свързване, „развален телефон“ при общуване с хората. Всяка година се случват три или четири ретроградни цикъла на Меркурий, всеки със средна продължителност от три седмици. От всички планети, Меркурий е единствената, чийто ретрограден ефект се усеща от повечето от хората. По-често от всичко, в ретроградния период на Меркурий страдат комуникациите, защото в астрологията Меркурий е планета-посланник. Още една разпространена тема – проблеми с транспорта и средствата за свързване (телефони, компютри и др.).
Тъй като Меркурий е планета на връзките, ретроградното движение поражда определен безпорядък в сферите за които отговаря: преговори, покупки и продажби, договори, документи, пътувания, транспорт, поща и др. Меркурий управлява нашия разум - как възприемаме и интерпретираме информацията, която получаваме от околната среда, как предаваме тази информация на другите.
В този период са възможни грешки, недоразумения, проблеми в областта на връзките и транспорта. Не се препоръчва да подписвате важни договори, да купувате скъпоструващи вещи (особено средства за свързване и транспортни средства), да започвате нови проекти, да започвате собствен бизнес. В същото време, Меркурий е благоприятен за планиране, връщане към недовършена работа и подготовка за това, което ще се случи по-късно.
Бъдете малко по-внимателни и ще можете отлично да преживеете времето на ретроградност на Меркурий.

Какво да правим и какво да не правим?
Меркурий е планета, посветена на гръцкия бог Хермес, който бил тясно свързан с такива понятия като интелект, общуване, информация, търговска дейност. Под ретроградно движение на планетите се има пред вид, че на нас от Земята ни се струва, че тя се движи напред, после забавя хода, спира и започва да се връща назад. В действителност това, че се движи назад е само визуално, планетата просто е забавила своята скорост. Когато планетата е ретроградна, това силно оказва въздействие върху дейностите, които тя управлява и има смисъл нашите действия да се съобразят с това какво може и какво не може да се прави на ретроградно движение на планетите. В периодите на ретроградност на Меркурий ние можем да изпитваме затруднения, свързани със сферите на неговото влияние.

Взаимното разбирателство между хората може да се влоши, ние сме склонни да интерпретираме думите и поведението на хората и това да доведе до залитане. Планове, свързани с пътешествия могат внезапно да се провалят. Възникват неприятни забавяния с оформяне на документи и получаване на необходимата информация, в най-отговорния момент може да ви подведе техниката. Нарушава се работата на средствата за свръзка. Появява се лъжлива информация, излишна суета, която не води до нищо и т.н. Мисленето също може да ви подведе. Ние сме склонни да объркаме информация, да чуваме и да не забелязваме всички подробности, да пренебрегваме важни детайли, да губим бдителността си. Вашата техника и средствата за свързване могат постоянно да се повреждат в това време, водейки след себе си нови и нови загуби, повреди и др. нуждаещи се от ремонт или покупка на нови детайли. Всичко, което касае движението напред в работата е под покровителството на Меркурий – ще се стопира. Отвсякъде ще се появяват маса независещи от вас препятствия, като резултат ние ще сме принудени просто да стоим на едно място, да чакаме и това ще бъде най-доброто в този случай. В най-лошя вариант – постоянно ще преправяте едно и също, ще бъркане, грешите или ще се сблъсквате с трудности отново и отново. Ние не виждаме ситуацията изцяло, макар ще ни се струва точно обратното, че всичко е добре и няма грешки. Но част от важната информация за ситуацията е скрита от нас, и ние нищо не можем да направим сега. Всичко се появява когато imagesZADX3H02Меркурий тръгне напред.
Но ретроградната планета, както и всяка астрологична конфигурация има и положителни страни на своето проявление. Например, във времето на периодите на ретроградния Меркурий в нашия живот често се връщат хора от миналото, бивши партньори, приятели и колеги. Като цяло, време е за интелектуална преоценка на миналото – това е един от ключовите моменти за това време. Вие ще усетите необходимост да се обърнете назад и да се замислите над това, как сте свикнали да възприемате и да осмисляте околния свят.
В митологията, която по-късно е станала база за астрологията, Меркурий-Хермес е бил също и бог на мошениците, хитреците и изкусните лъжци, който е способен както да отвори очите на човека за истинската воля на боговете, така и да затъмни неговото съзнание. Затова в период на ретроградност на Меркурий ние можем да се сблъскаме с жизнени ситуации, които засягат темите за лъжата, коварството и измамите. В това време трябва особено внимателно да следите за своите думи, защото събеседникът ви може да ви разбере неправилно в неподходящ момент. Не е изключено във времето на ретрограден Меркурий на повърхността да излезе отдавна скрита информация.
Какво не трябва да правим на ретрограден Меркурий
Когато Меркурий е ретрограден, отложете подписването на каквито и да било договори – лични и делови, защото има голяма вероятност да изпуснете нещо важно. Избягвайте да изпращате по пощата важни документи, скъпи подаръци или да правите закупки онлайн, пратката може да се загуби или вие да направите грешка с избора на една или друга стока поради недобре разбрана или нещо скрито, заради което след това трябва да се оплаквате. По възможност отложете пътешествията, освен ако това е невъзможно, не се осланяйте на „може би“ при избора на място за пребиваване, добре е всичко да сте уточнили и планирали с компанията от по-рано. Преди отпътуването не забравйте да проверите документите си и всички необходими неща. Ако вашата работа е тясно свързана с информационните технологии, информацията, преподаването … през времето на ретроградност на тази планета е наложително да се отнасяте особено внимателно. Не започвайте нови бизнес-проекти, не представяйте нови и важни материали в това време.
Какво още не трябва да правим на ретрограден Меркурий според астролозите? Не бива да купуваме техника. Като цяло, трябва да бъдем много внимателни при покупките, особено ако вие се съмнявате, че продавачът хитрува или крие нещо. Ретроградния Меркурий – не е най-удачното време за започване на нова работа или за начало на обучение. Сега вие едва ли ще можете да направите правилния избор и да демонстрирате на шефовете своите интелектуални способности. При това, в последствие с удивление ще откриете, че условията на работа или необходимостта от сътрудничество съвсем не са такива, каквито са ви изглеждали в началото.
Избягвайте срещи с хора, настойчиво пропагандиращи нещо: религиозно течение, вълшебни методи на изцеление, стремителна кариера и др. Бдителността и адекватното мислене на повечето хора по времето на ретроградност на Меркурий доста се притъпява и можете лесно да попаднете под влиянието на мошеници.
Ако не е спешно, отложете планираните медицински изследвания, проследяването и анализирането им, не е изключено тези показатели или интерпретацията на лекарите да са съвсем погрешни. Но пък ретроградния Меркурий е най-подходящото време за посещение при психолог или психотерапевт. Ако вие отдавна сте искали да разберете повече за миналото си, което ви тежи, сега е време да го направите.
И така, какво не трябва да правим на ретрограден Меркурий:
- Да започвате важни дела;
- Да започвате курс на обучение;
- Да започвате свой бизнес, своя работа, реализиране на идеи, проекти;
- Да подписвате договори, важни документи;
- Да започвате нова работа;
- Да сменяте длъжността си или професионалното направление;
- Да се запознавате с нови хора, да започвате нови връзки – ако запознанството все пак се случи, то образа на човека във вашето въображение няма да съответства на реалността или вие и двамата ще се окаже, че не сте готови да продължите това познанство, когато Меркурий се задвижи напред. И в двата случая новият познат ще се окаже не този, който е изглеждал и ще ви разочарова; може да се окаже, че това познанство не е от такъв характер, както сте го планирали или сте мислели първоначално – като пример – романтично ухажване просто ще прерастне в сътрудничество или приятелство, а деловия сътрудник, взет от начало за една длъжност, в последствие ще изпълнява съвсем друга функция – но и в този случай отношенията рискуват да са кратки.
- Да водите преговори;
- Да взимате важни решения (впоследствие те ще бъдат преразгледани поради изплувалата нова информация, която ще преобърне всичко);
- Да измисляте нови идеи за развитие, проекти (само ако те не засягат промяна в нещо направено или започнато по-рано) - те ще се окажат грешни, ненавременни, несъстоятелни и т.н.;
- Да правите големи покупки (а често и дребни), особено да купувате техника, средства за връзки и придвижвания – след това с голяма вероятност ще се изясни, че вие сте купили не това, което е било нужно, или не е с това качество, ще откриете дефект или грешка (например: чифт обувки ще бъдат с различен размер, радиото няма да хваща вълната, която вие искате да слушате, купената керамична съдинка ще се окаже бракувана, компютърът ще се разваля и т.н. – във всичко ще има „сюрпризи“, за което вие ще разберете след това, когато Меркурий стане директен и изплува нужната ви информация; впрочем, покупките на дрехи, мебели и подобни не се управляват от Меркурий и могат да бъдат удачни, но остава риска да се заблудите или нещо да не догледате, така, че най-добре е да го отложите, ако имате възможност;
- Да пращате или да поръчвате важна кореспонденция, пратки – те или щесе изгубят, или дълго-дълго ще пътуват, или ще дефектират при пренасянето;
- Да правите анализи, да се обръщате към лекари за слагане на диагноза, да започвате нови процедури, лечения, особено ако са свързани с работа с ръце (мануална терапия, масаж, стоматология, хирургия) — възможни са грешки и объркване и ще се наложи по-късно преработване;
- Да започвате и предавате важни научни работи, ръкописи и др. за окончателно утвърждаване;
- Да започвате пътуване, командировки;
- Да се премествате на ново място да живеете или да работите, да купувате или наемате помещение.
Какво трябва да се прави на ретрограден Меркурий
През този период е добре да се обръщате към вече направени по-рано дела, свързани с обучение, информация, общуване, които се нуждаят, според вас, от корекция. Например, ако сега преминавате обучение, то това е отлично време, за да систематизирате своите, вече придобити знания и да попълните пропуските. Ако вие се трудите над писането на научна работа или друг важен текст, отделете достатъчно внимание за правилното му оформление, проверете вярно ли са сложени връзките, точни ли са цитатите.
Още един съвет по темата – какво да правим на ретрограден Меркурий, касаеща работата с важни документи. Проверете дали не изтича срока на действие на задграничния ви паспорт, на кредитната ви карта или на други докумнти. Ако планирате в бъдеще подписване на някакъв договор или сделка, не мързелувайте, а добре анализирайте всеки детайл. Възможно е по този начин вие да предпазите себе си от извършването на досадни грешки или да направите условията по сделката по-изгодни.
Ретро-Меркурий предоставя отлични възможности за установяване на контакти с отдавна изгубени хора от миналото. Ако сте мечтали да намерите някоя изгубена училищна приятелка или бизнес партньор с който някога сте си сътрудничили, добре да започнете търсете в това време. Също и ако вие просто сте осъзнали, че отдавна несте виждали стари приятели и сте започнали да губите връзките с тях, приятелските събирания – сега е особено удачно.
И така, какво трябва да правим на ретрограден Меркурий:
- Повторение на вече изучен материал, за тези които учат;
- Нова проверка и корекция на онова, което е направено по-рано;
- Връщане към тези дела, които са започнати някога, но не са довършени – добре е сега да ги доведете до край, но окончателната точка сложете когато Меркурий вече е директен, просто подгответе всичко до тогава;
- Постигнете по-дълбок смисъл на онова, което е направено – ще го видите с други очи, по-цялостно, „картината ще се подреди по-цялостно“; анализ и преосмисляне "в дълбочина" на вече направеното, мислено връщане назад, разбиране на всичко, което не е било усвоено;
- Проверка на документи, търсене на грешки и неточности в направеното по-рано;
- Срещи със стари познати, връщане към стани връзки, за да ги приключите, да простите или да разберете, кое е важното, което е пречело в тези отношения. Много често хора от миналото сами се появяват във вашия живот на ретрограден Меркурий;
- Слагане на ред, премахване на ненужната информация, книжа, файлове; работа над хаоса и грешките;
- Обмисляне и преосмисляне на по-рано дошли в главата ви идеи и проекти;
- Правете покупки втора употреба, стоки от разпродажби – там където вещите се препродават повторно, но ги правете много внимателно;
- Ходете на психолог, психотерапевт.
Меркурий обикновено три пъти годишно става ретрограден за по около три седмици.
Преди да стане ретрограден, Меркурий става стационарен (стои на място), както и когато планетата се готви да стане отново директна, да се задвижи напред. Обръщаме ви внимание, че е най-добре да вземете времето „със запас“ поне ден-два „до“ и ден-два „след“ ретроградното движение.