Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби

GeminiГледай в youtubeДен на седмицата-сряда.
Цвят: жълт.
Метал-живак.
Камък-ахат,тигрово око.
Съзвездието Близнаци се състои от две звезди, една до друга, изглеждащи еднакви и е лесно за разпознаване. Ако човек се вгледа по-внимателно се вижда, че едната звезда е по-ярка. Окултистите смятат, че така е редно, тъй като единият от митологичните близнаци е обикновен смъртен, а другият е син на Зевс. Зевс се явява на Леда (която е била съпруга на цар Тиндарей от Спарта)

в облика на лебед. Леда била много красива. Зевс я съблазнил на бреговете на една река. Леда родила две двойки близнаци, момичета и момчета. (Кастор и Полукс; Елена и Клитемнестра). Според легендата Кастор и Клитемнестра били деца на цар Тиндарей, а Полукс и Елена -полубогове, деца на Зевс. В тази легенда в крайна сметка става дума за четиризнаци, символ на цялото, състоящо се от четири части, което включва мъжки, женски, човешки и божествен елемент.
Двамата братя били неразделни, в легендите също са заедно. Единият, Кастор, се славел с уменията си на ездач и водач на колесница, а другият, Полукс, бил най- известният войн в ръкопашния бой. В чест на двамата братя са основани спартанските игри. Те са и божества - закрилници на моряците. Двамата братя са доста известни в Гръцката митология, като най-известно е пътуването на Язон и аргонавтите.
Но смъртният брат, Кастор, бил убит по време на война от двама други полу-божествени близнака, Идас и Линкей. Тогава Полукс, който бил съкрушен от мъка, помолил Зевс да не му позволява да живее без брат си. Като син на Зевс той бил безсмъртен, качил се на небето и бил поставен сред съзвездията заедно със своя брат. Точно той е по-ярката звезда. Поради факта, че Кастор бил смъртен, било разпоредено Близнаците да прекарват половината си време в подземния свят, а другата половина - на небесата. Това положение напълно съответства на периодите, когато Съзвездието Близнаци е видимо (тогава се казва, че то е на небесата, и скрито (тогава е в подземния свят).
Божествената двойка близнаци, от най-дълбоката древност, са били покровители на обикновените хора, коняри и кравари, майстори и търговци. И до днес тази връзка с умелите търговци е част от архетипа на Близнаци, защото те са знакът на красноречието и ловкостта. В медицинската астрология Близнаците управляват ръцете. Хората, които са родени под знака на Близнаци, често изпитват увлечения към спортните коли, а и притежават необходимите умения, за да се грижат за тях.
Близнаците се управляват от Меркурий, който в древногръцката митология е известен като Хермес (крилатият пратеник на боговете). Той имал крилат шлем и крилати сандали, с които мигновено се придвижвал навсякъде. Казано по друг начин, този мит означава, че Меркурий управлява човешкия ум. Той е посредникът между хората и боговете.
В днешно време Близнаци са смятани предимно за знак на интелекта и двойствеността. Интелектът идва от управляващия ги Меркурий, а двойствеността произтича от факта, че самият знак е двойствен и в повечето случаи представя конфликта между егото и сянката в коя и да е личност. Това е вечната битка между съзнанието и подсъзнанието. Сянката, скритата ни страна, представя всички ценности, които сме потиснали или отказваме да признаем като наши. Тази тъмна страна на човешката душа винаги изпълзява в личността на Близнака и затова ги смятаме за променливи, непостоянни и потенциални предатели. Обратно на сянката, егото винаги се стреми да поеме по съзнателния път, независимо с какво е свързано това.
Женската половина на Близнаците са Елена и Клитемнестра (двете близначки). Елена, дъщерята на Зевс и Леда, е прекрасна и пасивна, тя никога не излиза извън рамките на нормалното поведение, дори когато липсата на вътрешна сила и решителност у нея предизвикват Троянската война. Нейната сестра, която е по-близо до хората, е обладана от по-мрачни енергии - тя убива съпруга си, цар Агамемнон, след завръщането му от Троянската война. Клитемнестра е доста по-волева и решителна от сестра си. Тази двойственост на сестрите се набива на очи. Елена е „божествена", но твърде пасивна, Клитемнестра е силна, но е мотивирана само от собствените си страсти и желания. Всяка една от двете е в състояние да предизвика разрушение, само когато обединят своята воля с духовността, може да се извърши позитивно действие. Двете близначки може да се разглеждат като анима или женската природа на техните братя близнаци, Кастор и Полукс. Днес ние свързваме този знак само с двете момчета и забравяме за момичетата, но те са едно цяло, само разглеждайки ги заедно получаваме целостта на Близнаци. Най-често Близнаци са изобразявани като малки деца, а тяхното любопитство е непринудено, точно като това на момчетата. Повечето Близнаци, дори когато остареят, с цялото си тяло и душа отразяват младежките характеристики. Повечето представители на този знак може да бъдат описани като вечното момче или вечното момиче. Това идва от техния вечно буден ум и любопитството им. За Близнака да остарее е равносилно на смърт, защото умът му престава да търси.
Много от символите на Близнаци, дължим на техния астрологичен господар - Меркурий (Хермес). Меркурий е хитрец, който успява да измами дори себе си. Близнакът често мечтае за нещо, което не е достъпно в телесна или земна форма. Факт е, че хората, които имат силни Близнаци (или който и да е въздушен знак) имат слаба връзка с физическия свят. Молбата на Полукс да се лиши от безсмъртието си, за да се присъедини към брат си, ни напомня за кентавъра Хирон, който по принцип се свързва със Стрелец, противоположният на Близнаци знак. Хирон също е обладан от силна болка, която не може да се излекува в земния живот и настоява да му се прекрати безсмъртието, за да може да напусне земята. Много от талантливите и надарени Близнаци напускат рано земния живот: Мерилин Монро и Джуди Гарланд, братята Кенеди и др.
В медицинската астрология знакът Близнаци управлява ръцете, раменете и белите дробове. Ръцете и китките са свързани с уменията на Близнаци, свързани с ръчния труд. Но Близнаци са в крайна сметка въздушен знак и точно дробовете приемат и издишат въздух за тялото.
Планетите в Близнаци често се проявяват във връзка с двойствеността, характерна за знака. Слънцето, Луната или Асцендент в Близнаци предопределят до живот усилията на човек да интегрира двойните или противоположни аспекти на своята природа. Противоположните фактори често се проявяват астрологично в други два знака, които са проминентни (известни) на друго място в хороскопа. Например: човек със Слънце в Близнаци, Луна в Телец и изгряващ Стрелец вечно ще търси да интегрира принципите на Телец и Стрелец така, че и двете страни да изглеждат балансирани.
Близнаците мислят бързо и често ги избират за оратори. САЩ са по зодия Близнаци. Също - Канада, Австралия и Белгия. Близнаците се обличат практично, обичат да им е удобно. Тук Северният възел е в екзалтация, Южният екзалтира в Стрелец. Силни, в родство са Уран и Сатурн, Луната е неутрална. Слаби, във вражда са Слънцето и Марс, в падение е Южният възел, в изгнание е Юпитер. Венера е неутрална.
Човек със Слънце в Близнаци обикновено се раздвоява вътрешно, води диалог между две страни вътре в себе си, независимо, че няма външен партньор. Луната в Близнаци подтиква човек да чете (така той служи най-добре на себе си), провежда дълги разговори с приятели и се наслаждава на нови технологии, кара бързо колата си и др. Меркурий в Близнаци е на трон. Хората, в чийто хороскопи има такава планетарна позиция, се изявяват в областта на информациите, може да са професионални учени, писатели, журналисти, лектори, учители, разказвачи. Меркурий е управител по съвсем разбираеми причини. Това е въздушен знак, знак на разума, променлив, подвижен. Няма фикция и кардиналност. Меркурий в хороскопа отговаря на въпроса КАК мислиш. Знакът Близнаци позволява на мисленето да се проявява по най-безграничния начин. Близнаци е единственият знак, който гледа на информацията като на капитал. Венера в Близнаци постоянно флиртува или ви омагьосва с очарованието си. Марс в тази позиция дава голяма енергия и може да допринесе за известността на човека. Увлеченията по спортните коли (или работата в транспорта) също са характерни за Марс в Близнаци. Сатурн, позициониран в Близнаци, влияе чудесно за съсредоточаването и дисциплинирането на мисловната дейност на човека в конкретна експертна област. Сатурн, заедно с Юпитер в Близнаци, предопределят необходимостта от комуникации и пренасяне на идеи към обществото, дори към законотворческата сфера. Интересна е позицията на Хирон тук. Хирон в Трети дом дава буквално луд по медиите човек, много талантлив, с големи интелектуални способности, но оказващ се затворен в свят на развиващи се перспективи, докато не фокусира собствените си таланти. Същата е позицията и на Уран в този дом. При него дори силата на интелекта може да се нуждае от укротяване, преди такъв човек да се прояви като велик писател или общественик, каквито са заложбите му. Човек с Нептун в Трети дом копнее за информация, свързана с мистицизма и окултното, може да притежава талант за музика, поезия или театър, но и при него от особена важност е фокусирането на вниманието. Плутон, попаднал тук, ни дава човек, страстен колекционер на информация. Тези хора изпитват вътрешен подтик да събират всякакви данни. Но те трябва много да внимават и да не влагат емоционална енергия в умствените си концепции, които базират на основата на тази информация, защото всички картонени кули на Плутоновия тип могат да се срутят, включително интелектуалните.
Двете най-бавни планети от Слънчевата система, Нептун и Плутон, които се засичат в небесата на няколко стотин години, са се срещнали през деветнадесети век и то в Близнаци. По това време са изобретени самолетът и автомобилът, а сигурно и мобилността на човечеството и то по начин, който едва ли е бил постиган от изобретяването на колелото насам. Случаите, когато двойствеността на Близнаци е обединена и фокусирана, се отличават с изключителни постижения. В хороскопа на всеки човек Близнаци маркират точката, където той се отличава като вестоносец. Те представляват областта от живота, в която комуникациите могат да разкрият енергийни съкровища, които го очакват. Освен това, домът на Близнаците е мястото, където човек преживява някаква форма на двойственост. Тогава разковничето е в обединяването на двете начала. Като архетип на двойствеността, Близнаците контролират всички кръстовища.
Това е знакът с най-добър интелект. Няма друг знак, който да дава толкова добри интелектуални способности. Интелект на латински означава съобразяване, съвместяване, навързване. Т.е. интелект не означава мислене, а способността да навързваш мислите и да ги съобразяваш една с друга. Да създаваш някакви структури, връзки. Знакът Близнаци е в състояние при абсолютно различни мисли да намери общото помежду им и да изгради някаква идея. Близнаците имат много бърз ум и това им позволява да бъдат бързи и пъргави по принцип, да имат способности за импровизация. Близнакът импровизира чудесно, прави го като на игра. Водещ тук е разумът, а не чувствата и затова много неща са интересни за този знак. Той е любопитен. Всяка една информация за него се превръща в ценност. Поради това по-елементарните представители на тази зодия са клюкари. Близнакът много добре мисли и съобразява. Това, че е въздушен не означава, че е повърхностен. Променливост не означава повърхностност. Близнакът може да бъде проникновен ум - учен, изследовател. Той мисли и съобразява бързо и в дълбочина. Това е знакът на Джон Кенеди, Хенри Кисинджър и Боб Дилън, Близнакът е комуникаторът, вестоносецът на Космоса. Близнаци е знакът, който ни кара да се замислим преди да говорим и да говорим преди да действаме. Хората от тази зодия използват интелект и общуване, за да преодолеят всякакви пропасти или дисхармония, които откриваме в живота си. Това е знакът на бизнеса, преговорите, писателите, маркетинга и връзките с обществеността. Близнаците управляват публичността на Зодиака. Те са майстори на търговската марка. Близнаците никога не вземат страна в спор. Те са еднакво лоялни към всички и се стараят да са обективни. В съвременното общество Близнаците продължават да управляват средствата за масова информация и търговията, което включва факсове, електронна поща, телефони, интернет, писма, книги и търговия. Съвременният свят им позволява да свързват виртуално всяка точка на света.
Близнакът обича промяната. Рутината го плаши. Обича да пътува. Близнаците са хора, тип журналисти - любопитни, интересни са им много работи и не обичат да заучават. Те препредават. Интерпретират, коментират. На Меркурий в Близнаци устата му не млъква, това противоречи на темперамента на личността му. Когато човек има Меркурий в Близнаци, той просто не може да мълчи, ако ще животът му да зависи от това. Такъв човек трябва да се научи да води диалог, да бъде интересен събеседник.
Близнаците обичат да са информирани. Имат перфектна памет. Близнакът е в състояние да запомни много повече, отколкото средностатистическият гражданин. Като променлив знак Близнакът се притеснява от рутинното, стационарното, стабилното, постоянното. Той е ценен, защото много бързо навлиза във всяка работа, не му е необходимо дълго време. Винаги има повече идеи, отколкото може да реализира, но това не го тревожи. Дори когато е на ръководна позиция, на Близнака му липсва истинската воля на кардиналния знак. При него няма стремеж за налагане, той е склонен да обсъди въпроса. Не е трудно да се разпознаят Близнаците в ежедневието. Те говорят бързо, жестикулират с ръце, прекъсват ви на средата на изречението, защото вече знаят какво искате да кажете и дори имат формулиран отговор.
С един Близнак винаги можеш да се разбереш на умствена плоскост, на никаква друга. На душевна плоскост да се разбереш с него е трудна работа. Близнакът има лек характер, той не се сърди много, лесно му минава. Близнакът да не ти говори, това е тежко наказание, така той наказва себе си много повече. Близнаците се намират на оста на познанието (Близнаци и Стрелец). Тия хора са любопитни, интересни и искат да научат колкото се може повече. Близнаците може да притежават енциклопедични знания, или да са компетентни в 20 области. Частично, защото нямат време да се задълбочават. Привличат се от занаяти, които могат лесно да се овладяват. Царе са да усвояват нещата бързо. Задачата пред тях е да развият търпение, за да може да се справят с по-сериозните задачи.
Главната функция на Близнаците в нашето общество е свързочната. Много добри са като търговци (но не като Телеца солидни търговци), а по-скоро като играчи на пазара. Близнаците са четвъртата власт - те са осведомени и могат да ви манипулират както си искат.
Близнакът лъже най-добре от всички знаци, защото се интересува от вариациите, аспектите, многообразието, което е възможно. Близнакът се опива, той има нужда да жонглира с информацията. За него е важно да се говори нещо интересно. Не понася тежките атаки. Близнакът само имитира готовност да се влезе в голям конфликт, но като се поокопити става много разбран. За Близнаците светът е взаимообмен, калейдоскоп. Реагират на всичко в живота, липсва им избирателност, чувство, имат слаба Венера, Близнаците са всеядни, не са избирателни. Много са интелигентни, имат жив ум, бързо се обучават. Уран е втората по сила планета тук. От него идва любовта им към новостите. От тях се раждат много журналисти, най-добрата професия за тях. Близнаците могат да общуват с всички. (Везните общуват камерно, задушевно, Водолеите общуват по групи. При тях дълбоката емоция липсва в общуването, но са дружелюбни. Лесно се събират и разделят. Не се привързват силно). Марс в Близнаци - кара ги да спорят. Юпитер ги подтиква да започват много неща, но не ги довършват. Имат блестящо асоциативно мислене, но нямат конкретност. Не им е присъщо образното мислене. Обичат словото. Изключително практични хора са. Това идва от силния Сатурн в този знак. Обличат се практично. Семейството за тях е устойчива в живота тема. Държат да имат задружно, силно семейство и обичат да се грижат за него. Разнообразието за тях е почивка. Дълго и спокойно мислят. Мисленето им е асоциативно. Много бързо забелязват новите неща. Нестандартни са в идеите си. Могат да понасят големи психически натоварвания. Безпорядъкът им допада. Конкретни, практични хора, обичат простора и пространството. Блестящи учени и журналисти са. Слаби са в историята и психологията. Страхуват се да не останат сами, имат необходимост някой да ги изслушва, страх ги е от изолацията. Разностранни личности са, повърхностни са, нуждаят се от взаимно разбиране. Самият глиф на Близнаците е двама човека, сраснали се със своята пъпна връв или хванати за ръце - символ на космическото братство или на сродните души. Бързо и лесно приемат новото. Много са съобразителни и разбрани, имат развити аналитични способности, много предприемчиви са, находчиви и изобретателни. Също така са повърхностни, небрежни, лекомислени, разпиляни, често прибързват и действат необмислено. По принцип са с по-висок ръст, дълги крайници, издължени пръсти, лявата и дясната страна в профила на лицето им са различни (асиметрия). Ходят бързо, със ситни крачки. Говорят, ръкомахайки, имат богата мимика. Това се отнася и за Асцендент Близнаци. Водят диалози, а не монолози, като огнените знаци.
При Близнаците няма голяма концентрация, знакът седи разпилян. Не се организира лесно. Близнакът не е особено организиран по природа. При него може така, а може и иначе - от какъв зор трябва да е така. Освен това този знак не обича да създава мастити, стабилни структури. Например да има вкъщи шкаф от дъб. Близнакът обича да живее в лека къща, може и дървена.