Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби

znaci-190x119Опознайте себе си! С тази статия ще добави още един нюанс за опознаването, чрез качествата на слънчевия ви знак. Със сигурност сте чували, че знаците се групират по стихии – Огнени – Овен, Лъв, Стрелец, Земни – Телец, Дева, Козирог, Въздушни – Близнаци, Везни, Водолей и Водни – Рак, Скорпион и Риби. В зависимост от стихията, всеки проявява определени качества – пламенност, устойчивост, мисъл, чувства. По този начин делим Зодиакалните знаци по качества. Кардинални - Овен, Рак, Везни и Козирог, Неподвижни – Телец, Лъв, Скорпион и Водолей, Мутабелни /Подвижни/ - Близнаци, Дева, Стрелец и Риби.

 

Кардиналните са инициатори. Активни и самоуверени, те обикновено са амбициозни и със силна личностна мотивация. Свръхизобилието в Кардиналните знаци ги прави неуморни и всестранно активни натури, които постоянно творят нови идеи и проекти — твърде много, за да бъдат реализирани.

ОВЕН - Той е първият Кардинален знак и първичното начало в зодиака. Добре известен е с това, че започва много неща, но малко завършва. Като огнен знак, той е тясно свързан с творчеството и неговата слънчева натура разпръсква своето излъчване, за да докаже пред света на какво е способна. Той е творец на идеи, непрестанно търсещ нови пътища за изява. Трябва да бъде пръв навсякъде и неговото "Аз" се налага във всичко, което върши.

РАК - Вторият Кардинален знак има елемент Вода. С него започва лятото. Пъпките се превръщат в цветове, цветовете стават плодове. Това е времето, когато всичко расте. За Кардиналните знаци е присъщо начинанието. Ракът е воден знак и като събужда най-различни чувства, той търси задоволяване на своите непрестанно менящи се желания и настроения, на своите дълбоки емоционални потребности. Ракът е грижовен, търпелив, непрестанно предизвикващ емоции и подсъзнателни, вродени инстинкти.

ВЕЗНИ - Това е третият Кардинален знак, началото на есента. Като въздушен знак, Везните са общителни и се стремят да насърчават социалните контакти. Стават техни инициатори, обичат да свързват, да създават равновесие и хармония, да уталожват недоразуменията. Астрономически нулевата точка на Везните е есенното равноденствие, началото на сезона за прибиране на реколтата.

КОЗИРОГ - Последният от Кардиналните знаци, е един от знаците с елемент Земя. Както се знае, той е началото на зимата, краят на старата и началото на Новата година. Като останалите Кардинални знаци и този знак генерира активност, но едното му око е винаги обърнато към действителността, което се дължи на земното му начало. Интересува се от приложението на работата си, от материалните възнаграждения и осезаемите резултати. Макар че би могъл да погледне нещата отгоре, без да губи представа за "общата картина", той винаги предпочита практичната страна на това, с което се занимава.

Неподвижните знаци концентрират енергия. Те са акумулатори. Изключително, волеви са и почти никога не се отклоняват от желанията си. Упоритостта е най-характерната им черта. Притежават неизтощима издръжливост, търпение и постоянство и рядко се предават. Понякога не се отказват от целта си, дори след като са я постигнали, а стремежът им да обсебват стига до маниакалност.
ТЕЛЕЦ - Първият Неподвижен знак е най-стабилен, което се дължи на принадлежността му към земните знаци. Той представлява времето, когато пролетта е в разгара си и в царството на материалното цари голяма активност. Не само дърветата раждат плодове и в полята никне зърно, но и животните са бременни със своите малки. Телецът дълбоко усеща природата и всичко, което расте — малките деца, животните, растенията. Като пазител на природата, тя му носи наслаждение и му позволява да трупа богатства, за да ги използва в бъдеще. Този знак държи здраво материалните блага, като същевременно ги множи и съхранява.

ЛЪВ - Вторият Неподвижен знак има елемент Огън. Най-горещите температури са през неговия период. Познаваме твърде добре тази непрестанна слънчева жар. Нейната интензивност ни подсказва изключителната целенасоченост на Лъва. Слънцето го ръководи и той съсредоточава силата си във властване. Както Слънцето властва над Земята по време на дългото и горещо лято, така и Лъвът желае да управлява всичко, което го заобикаля. Лятото е сезонът на децата, на игрите и семейството, ето защо Лъвът ги обича и покровителства.

СКОРПИОН - Това е третият Неподвижен знак. Той е воден знак и концентрира силата на есента. Както дърветата сменят листата си, така и силите на природата се възстановяват през пролетта. Знак на смъртта и обновлението, Скорпионът има власт над "смъртта" на природата. Всички Неподвижни знаци имат голяма интензивност, но Скорпионът е най-интензивният сред тях, защото, като воден знак, той е дълбоко свързан с инстинктивните и подсъзнателни сили. Той желае да направи тези сили постоянно действащи.

ВОДОЛЕЙ - Последният Неподвижен знак е от въздушен тип. По времето на този знак е най-студено, това е пълната противоположност на горещия месец на Лъва. Като въздушен знак, Водолеят се интересува от идеи, но като Неподвижен знак, той търси стабилност в своите приятелства и ги прави колкото е възможно по-дълги. Реши ли нещо, той се съсредоточава и е много сложно да бъде убеден да го изостави. Странно е, че толкова ефирна природна сила като Въздуха е неподвижна, но точно по този начин действат силите при Водолея.

Подвижните знаци са гъвкави. Те правят много неща наведнъж, лесно и бързо минават от един вид дейност или начин на мислене в друг. Рядко вървят по утъпкани пътища, защото са изключително променливи. Тяхната способност за движение означава, че умеят да сменят курса в зависимост от преобладаващите ветрове, а това може да доведе до двуличие. Нуждаят се от съвети, за да не пилеят силите си.

БЛИЗНАЦИ - Първият Подвижен знак има елемент Въздух. Това е най- нестабилният от Подвижните знаци. Поради своята въздушна природа, той е изключително гъвкав и обича новостите, които създава. Транзитна точка е между пролетта и лятото. Непрестанните промени в поведението са характерна черта на Подвижните знаци и Близнаците се наслаждават на своята собствена изменчивост. Те са непрестанно на път, в търсене на промени и обновление — на ума, на идеите, на жизнената среда и хората.

ДЕВА - Вторият Подвижен знак има елемент Земя и представлява времето на промяната между лятото и есента, времето на събирането на реколтата. Девата обикновено се представя като жена със сноп жито — Майката Земя, която служи на човечеството. Обикновено надарена с много таланти, тя търси подходящо място за приложение на различните си способности в интерес на другите и иска да види резултатите от добросъвестните си усилия. За разлика от Близнаците, тя не търси новостите самоцелно, а за да ги приложи в практиката. Тъй като е подвижна, тя е с най-изявена душевност сред Земните знаци.

СТРЕЛЕЦ - Третият Подвижен знак е с елемент Огън. Той съвпада със смяната на есента със зимата. Непрестанно търсещ, Стрелецът се нуждае от приключения, които да му дадат широки възможности да изяви своята огнена натура — чувствена и лесно променлива. Стрелецът обича да е в движение и да трупа нов опит, който увеличава неговата чувственост и умножава познанията му. Нали е Подвижен, той непрестанно пита — неговият глад за интелектуална храна му помага да намери правилния отговор.

РИБИ - Последният Подвижен знак има елемент Вода и отбелязва времето, когато зимата се сменя от пролетта и целият цикъл започва отново. Променливостта на Рибите, най-водният от водните знаци, има характер на преливане. Непрестанно променяйки се, тяхната водна природа неуморно опитва нови начини за приспособяване на собствените им настроения и емоции към настроенията и емоциите на другите. Могат да бъдат капризни и да изчезват като някои обитатели на дълбините, където проблясват само водни сенки — дали ги виждате или си ги представяте?

Ще внеса романтична окраска на качествата, които изброих по-горе и възможните взаимоотношения.

КАРДИНАЛЕН - Лесно установявате интензивни контакти. Влюбвате се в миг. Тъй като сте страстна натура, започвате и прекратявате взаимоотношенията си бързо. Импулсивни, горди и ентусиазирани, вие рядко се стеснявате в началото. Може и да не го правите очебийно, но умело успявате да накарате другите да извършат крачките на сближаването (особено ако са от типа на Везните). Тъй като се отдавате изцяло, всяка необмислена авантюра може да ви опари. За вас рисковете са особено важни. Напористи сте, нетърпеливи и властолюбиви, и превръщате борбата за надмощие в свое постоянно състояние. Възможно е това да бъде игра на изчакване, война на умовете, непрестанно сражение, но във всеки случай това е борба за надмощие. Тя ви допада.

Другите хора от Кардинален тип ви стимулират, защото те са толкова оригинални, колкото и вие, но с тях можете само да се състезавате и да се борите за това кой ще бъде водачът в двойката.

Взаимоотношенията ви с хора от Неподвижен тип са продуктивни, защото те спомагат за реализацията на идеите, но са бавни и в началото могат да ви отблъснат.

Подвижният тип хора лесно се приспособяват към безбройните ви нови идеи, но често отхвърлят реалните възможности за връзка, а потърсите ли им обяснение, те се изплъзват.

Тъй като сте по-добри в старта, отколкото на финала, вие обикновено не се привързвате задълго. Постарайте се да изчакате и да видите как ще потръгне започнатата връзка — не бягайте след първите трудни момента.

НЕПОДВИЖЕН - Вие сте бавни и задълбочени. Можете да прекарате дълги часове с човека, който ви интересува. Дадете ли веднъж сърцето си, вие го давате завинаги. Лоялността е важна за вас, ето защо любовното ви чувство може да стигне до прояви на маниакалност. Вие сте верни и сигурни, свързани с истинските ценности, принципи и стойности. Силна личност, вие защитавате себе си и близките си. Знаете как да бъдете там, където трябва - заради онези, които обичате - и това е най-важното за вас. Създадени сте да бъдете верни за цял живот. Всичко това означава, че можете да се окажете безнадеждно закрепостени към хората, които обичате. Вие не бихте предприели, нито пък допуснали раздяла. Вашата настойчивост може да предизвика битки на волята или да породи спорове във взаимоотношенията. По-лесно ви е да поддържате една връзка, отколкото да я създадете.

Личностите от Неподвижен тип имат нужната ви дълбочина и стабилност, но в тяхна компания ще бъдете твърде сковани и никога няма да допуснете компромис.

Хората от Кардинален тип ви правят впечатление, защото носят възможностите и заряда на "бързия старт", но тяхната скорост и готовност за начинания ви плашат. Вашата силна воля влиза в конфликт.

Подвижният тип хора плуват около постоянството ви и се приспособяват към него, но на вас ви се струват несигурни, нереални и неуловими.

Тъй като ви е трудно да започнете, вие проявявате склонност към влизане в коловоза, без да кажете това, което трябва да бъде казано, или да направите онова, което трябва да бъде направено. Рискувайте от време на време и се постарайте понякога да сте първи, защото можете да изгубите шанса си в любовта.

ПОДВИЖЕН - Вие имате възможност да поддържате повече от една връзка - късметлии сте, защото обичате да пазите шансовете си, докато не изберете най-подходящия партньор. Тъй като винаги предпочитате многото варианти, вие не се притеснявате да изчакате до последната минута, за да определите среща. Можете да бъдете и толкова неуловими, че да не позволите да ви обвържат с какъвто и да е ангажимент. Майстори на сложните, логически аргументи (чрез които манипулирате любимите си да кажат каквото пожелаете, или да повярват във всичко, което им казвате), вие се чувствате най-обичани, когато ви ценят заради словесната дарба и възможностите за общуване. Умело свързвате фактите, събитията и идеите в едно и то по такъв начин, че да изглеждат разумни, или използвате такива екстравагантни подробности, че никой освен вас не може да разбере какво имате предвид. Вещи сте във всичко.

Смятате другите хора от Подвижен тип за забавни — те са толкова разнообразни и променливи, колкото сте и вие. Именно поради това с тях трудно бихте могли да осъществите нещо реално. Променяйки това, което бихте искали да направите, вие трябва непрестанно да се нагаждате един към друг.

За вас хората от Кардинален тип са интересни и динамични. Те ви осигуряват посока, но могат да минат и направо през вас.

Неподвижният тип личности ви предоставя необходимата стабилност, но те ви дразнят, защото се променят трудно.
Необходимо е да се съсредоточите върху това, към което се стремите, и да се научите да използвате чудесната си многостранност — тя ще ви помогне да напреднете, вместо да обикаляте непрестанно в кръг и да търсите без посока.