Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби

liderМисленето е най-трудната работа и това може би е причината толкова малко хора да се залавят с нея. Х. Форд

 


1oven

Овенът като лидер
Овните лидери функционират добре в по-малките организации и фирми, особено в тези, които са създали сами. Колкото по-голяма е организацията, толкова повече са краката, които могат да бъдат настъпени, а Овните неизменно, макар и несъзнателно, настъпват доста народ. Овните адаптират реалността към задачата да се уп¬равлява бизнес, който е на ръба на фалита, като плуват срещу течението или водят смело своята малка фирма срещу гигантския „динозавърски" конгломерат.
Ролята на водач е естествена за Огнените знаците в по-голямата си част обичат да бъдат забелязвани. Това не означава, че от тях излизат най-добрите ръководители, а че биха предпочели да са ръководители. Овните бързо поемат инициатива, обичат да играят ролята на командири и умело възлагат задачи на другите изпълнители. Думите „тиранин", „диктатор" и „експлоататор" свободно се разнасят в управляваното от Овена предприятие. Овните, които дават максимума от себе си, очакват всички останали да правят същото, но въпреки че ги причисляват към екипа си, се държат с тях като с подчинени.
Овните може да имат вродена вяра в живота, но доверието им в хората може да е наивно склонни са да приемат думите на хората за чиста монета. Овните не преценяват добре характерите, което ги прави уязвими към проявите на нелоялност.
Ако имат избор, те неизменно предпочитат директния подход. Ако нещо трябва да се свърши, те го правят. Това се нарича „ефект на булдозера" и Овните са специалисти в постигането му. Овенът е страшилище за администрацията и бюрокрацията той предпочита сам да си измисля правила в хода на нещата, а не да се подчинява на предписаните правила и наредби на властите.
Но това има и обратен ефект. Администрацията и бюрокрацията тероризират „вълка-единак" с формуляри за разходи, бюджети, счетоводни доклади и картотекиране в три екземпляра. Когато дойде време за съвещанието по бюджета в два часа следобед, Овенът ръководител обикновено все още не се е върнал от обедната си почивка. Когато е обкръжен от заплетени неща и усложнения,
Овенът изведнъж се оказва неспособен да се справи, получава главоболие и вика подчинените си да подредят всичко.
Въпреки цялата си проява на ненужно самохвалство, изграденият имидж на ентусиазирано водачество и фасадата на пронизваща самоувереност, Овните водачи всъщност имат нужда от много грижи. И уравновесеният Овен ръководител събужда този вид предана лоялност, която с радост му предоставя тези грижи.


2telezz

Телецът като лидер
През 1991 г. Пер Г. Гиленхамер, Телецът президент на „Волво", който мята чинии, издава книга със заглавието Наравно с чувствата - Aven medkansla, където твърди, че чувствата, които той нарича „отклик от корема", много повече управляват индустрията и бизнеса, отколкото повечето хора го съзнават. Въпреки целия си прагматизъм и дълбоките съображения на Телците главните решения, които взимат Телците мениджъри, са или част от непрекъснатия процес на консолидация и натрупване на информация и опит, или, както споменава Пер Гиленхамер, идват направо от сърцето. Какво можете да очаквате от зодия, управлявана от Венера?
Телците лидери не са стратези - те обичат нещата да се извършват с минимална суета. Телците са фиксирана зодия, твърди и решителни, дори упорити, Телците лидери предпочитат стабилния прогрес пред бързия успех.
Телците умело натрупват информация и опит и щом веднъж са сложили началото на някаква бизнес инициатива, те стават все по-упорити. Бавно, внимателно, стъпка по стъпка, ако не срещнат противодействие, Телците ще завземат цялата сграда. Телците са олицетворение на сентенцията, че когато човек има много, това му отваря апетита за още повече. Стабилното разширяване на „Волво" през 20-те години под ръководството на Гиленхамар, например, включва поглъщането на медицински, химически и фармацевтични компании. През 1992 г. Гиленхамер участва в най-голямото дотогава наддаване от страна на една държавна компания в шведската история, което би направило „Волво" притежател на редица фирми за производство на почти всичко, което може да се намери в ежедневната кошница за пазаруване на шведските граждани.
Телците трудно се отказват от натрупаните богатства и събраните ценности и човек може да си помисли, че през 1929 г. го¬лям процент от хората, пострадали при финансовия крах на Уол Стрийт, са били Телци. Близнаците реагираха по друг начин те обикновено свиваха рамене, стягаха си куфарите и потегляха към Санта Моника, за да започнат политическа кариера.


3bliznachi

Близнакът като лидер
Лидерството и двойствената природа на Близнаците създават оживена работна атмосфера. В един момент забавни, вдъхновяващи и приятели с всички, в следващия тиранични, взискателни и безжалостни. Близнаците лидери не настояват за формалности в отношенията, така че в тяхната компания хората се обръщат един към друг е малките си имена. Дори Робърт Максуел не е възразявал да бъде наричан Капитан Боб, стига ударението да се слага на думата Капитан.
Но неофициалната и неформалната атмосфера не означават липса на напрежение. Близнаците са свръх активни и очакват същото от останалите хора във фирмата. Близнаците обичат идеите, промените, новите проекти и възможности, а когато шефовете Близнаци не говорят по телефона, те са добри слушатели, но само ако вземете под внимание две важни уговорки:
1.Идеите ви трябва да са делови и ясни. 2.Направете ги забавни.
Квотата на толерантност на Близнаците за концентриране на вниманието върху един предмет е ограничена до около две минути. След това Близнакът президент се връща или на телефона, или започва да унищожава извънземни, играейки „Нинтендо".
Близнаците шефове са непредсказуеми началници и колкото по-високо стоят в йерархията, толкова по-непредсказуеми стават. Близнаците не изпадат в „настроения". Настроенията са за „емоционално нестабилните" хора според Близнаците, затова те имат фази, при които се люшкат от една крайност в друга. Повечето хора биха нарекли това „настроение", но Близнаците са прекалено рационални, за да допуснат да имат настроения.
Ако предизвикате гнева на президента Близнак в който и да е момент, има голям шанс той да го е забравил на другия ден. Във всеки Близнак има поне двама души и въпреки че през повечето време ще се разбирате е единия от тях, можете да извикате дявола в другия.
Близнаците шефове са пълни с изненади. Отговорностите на лидерството не са лек товар, затова Близнаците насочват енергията си към широк спектър дейности. Понякога имат успех, но понякога се надценяват. Имат прекалено много идеи и прекалено малко време.


4rack

Ракът като лидер
Лидерите Раци създават сплотена общност, като превръщат компанията, в която работят, в нещо като второ семейство. Вие сте или уважаван член на семейството, върху когото лежи печатът на одобрение на Рака лидер, или сте неприятел. Като член на семейството за вас ще се полагат грижи, ще ви хранят, окуражават и съответно, награждават. Ако сте в немилост, можете да се откажете веднага и да си намерите работа в местната бирена фабрика.
Решенията на Рака по-скоро се основават на чувствата, откол¬кото на добре обмислената и обективна линия от доказателства. Когато счетоводителите попитали Ричард Брансън „Защо се захващате с въздушна линия?", той отговорил: „Усещам, че това е правилно!" И този отговор е възможно най-откровеният, който ще получите някога от шефа Рак.
Шефовете Раци са уклончиви - ако искате директен отговор на даден въпрос, вероятно трябва да попитате съпругата им. Колкото по-високо се издигнат Раците, толкова по-резервирани стават. Това се дължи на негодуването на Раците при успеха на другите хора и от заключението им, че всички останали ги мразят заради техния успех.
Обикновено Раците на водещи позиции във фирмите се пазят от поемането на рискове и от бързия успех, като предпочитат прилежанието, анализа, трудолюбието и внимателно следене да няма ненужни излишества, като кламери или кафе паузи.


5leo

Лъвът като лидер
Лидерството приляга на Лъвовете, както короните прилягат на кралете, но както има луди крале и непасващи корони, слънчевият знак Лъв не е гаранция за доброжелателна власт и безпроблем¬но плуване в бурните води на търговията. В повечето отношения Слънчевият знак Лъв определя качеството на водачеството властен, родителски, покровителствен. Водачите Лъвове се правят, че « знаят какво е най-добре за всички други и често имат естествения чар да ги убедят в това, както Италия по времето на Мусолини, въпреки че накрая плати цената за своята заблуда.
Лъвовете въплъщават тържеството на индивидуалността. Често «става дума за собствената им индивидуалност, която възнамеряват да прославят, но по-балансираните Лъвове, които се чувстват удобно в ролята си на лидери, имат естествената способност да изтъкват индивидуалността у другите, като по този начин събуждат тяхната лоялност и насърчават проявите на таланти сред своите привърженици. Бащината загриженост на Лъва за добруването на неговите служители е добър знак за създаването на хармонична работна среда. Във времена на изобилие Лъвовете лидери обичат да споделят плодовете от успеха с другите. Обаче вярата на Лъва в себе си и вродената му вяра в непоклатимата лоялност на неговия екип, включително на тези, които се намират близко до ядрото на властта, ги превръща в уязвима мишена за предателство. Когато нещата вървят добре, Лъвовете бързо се превръщат в котенца, вместо в лъвове от джунглата, и често в неподозирани моменти на отпускане внезапно се оказват излъгани или изпаднали в неудобно положение.
Езоп разказва баснята за лъва, който пощадил мишлето и после, когато бил хванат в мрежите на ловците, на свой ред бил спасен от мишлето. Мъдрият Лъв подхранва такива отношения. Именно тихият и скромен колега често е спасението на Лъва (или Лъвицата!), които понякога са слепи по отношение на нелоялността на другите и собствените си недостатъци.


6deva

Девата като лидер
Началникът Дева гледа на всички като на ресурс и се чувства ужасно, ако трябва уволнява хора, „защото човек никога не знае кога те ще му потрябват". Но Девите са вещи по разместване на кадрите. Може би Овенът - финансов мениджър, който е склонен да спори е колегите, е човекът, от когото се нуждаем в Угадугу, за да се достигнат три месеца по-късно в Африка рекордни продажби. Девите лидери на компании са дискретни, трудолюбиви и безспорно се държат на заден план, като се намесват в организационните въпроси само когато е необходимо. Девите рядко са безмилостно амбициозни в своя полза и затова много от тях се издигат поради отсъствие на други подходящи кандидати, повикани да изчистят хаоса, оставен от някой амбициозен, но провалил се предшественик. В тази ситуация Девата е в своя елемент: реорганизиране, преструктуриране, анализиране на ситуацията и кадрите, делеги¬ране на права и накрая изграждане на ред в хаоса. Когато Калигула стига до фаталния си край, като оставя Рим в политическа анархия, заекващият и плах Клавдий, (Дева) придобива властта без желание. По време на управлението си той преструктурира и реорганизира, в резултат на което разумът и редът се завръщат в Римската империя.
Но дори и в най-добронамерените лидери Деви се проявява опортюнистическа жилка, така че ако се яви подходящ случай, може да се окаже изневиделица, че компанията, на която сте посветили 10 години от живота си, е продадена.


7vezni

Везните като лидери
Везните имат силно развито чувство за социален ред и запазване на статуквото; като стигнат до върха, те обикновено се отдръпват, като запазват известна формалност в отношенията с другите. Това не означава, че Везните внезапно поемат диктаторска роля: нищо подобно загрижеността за честна игра и дружеска работна атмосфера остават най-важното тяхно съображение. Но ако занесете последния си супер страхотен проект, който ще потресе света, в елегантно подредения директорски апартамент на най-горния стаж, не очаквайте спонтанен изблик на ентусиазъм. Сценарият ще протече така: „Да. Ще го разгледаме. Ще го обсъдим подробно на срещата на Управителния съвет. Ще ви уведомим след това."
Президентът Везни не обича да използва първо лице единствено число, защото идентифицира ролята си като нещо неделимо от компанията като цяло. За него понятието „ние" обхваща Управителния съвет, административния директор (обикновено войнствен тип, който върши мръсната работа и кръвопускането, в които Везните не могат да участват, защото това е непоносимо за тях), а също и компанията като цяло. Това „ние" е добър начин да се избегне поемането на ангажименти, така че когато „ние" дойдат при вас с отговора, „ние" могат да кажат: „Внимателно разгледахме проекта. Претеглихме предимствата и недостатъците и смятаме, че до края на годината можем да ви уведомим за решението си."
Ако искате бързи решения от лидерите Везни, организирайте криза в компанията. Те здравата се захващат с работа и могат да постигнат чудеса дори и без лукса да разполагат с „време, за да се разгледат всички възможности". Везните стават лидери с нежелание тежестта на взимането на решения за тях е прекалено голяма. Везните могат да се отличат като волеви административни директори, защото има президент, който носи решаващата отговорност. „Решаващата отговорност" кара Везните да се приберат обратно при тези, които обичат. Интересен пример за лидер Везни на принципа „ние", който е бил принуден да поеме нещата от първо лице единствено число, но въпреки това е постигнал положителен резултат, е Ли Якока - доскорошен президент на „Крайслср".


8skorpio

Скорпионът като лидер
„Може и да страдам от параноя, но това не означава, че те не се опитват с всички сили да ме хванат" - казва недоверчивият Скорпион ръководител, който след като е достигнал върховете, внимава кой му върви по петите.
Най-влиятелният в миналото скандинавски медиен магнат, скорпионът Ян Стенбек (роден на 14 ноември 1942 г.) описва своята корпоративна стратегия на „атака и победа" в радиопрограма през 1997 г., пет години преди смъртта си през 2002 г. Стенбек сравнява компаниите си с номадските племена от монголските степи - винаги на път, винаги в процес на промяна и адаптация към новите ситуации. „Номадите са ловци - казва той, - които бързо нанасят удар и превземат врага чрез изненада." Това е била корпоративната стратегия на групата МТГ (Modern Times Group) на Стенбек със седалища в Лондон и Стокхолм: да установи слабото място на пазара, бързо и безжалостно да атакува и да го завладее, преди конкуренцията да е успяла да разбере какви възможности е пропуснала.
Обширната медийна империя на Стенбек обхваща вестници (включително Метро Metro - безплатния вестник в много от столиците на европейските страни и САЩ), телевизионни и радиостанции, мобилни телефони и много други. В икономическите издания много от тези компании се описват като „безскрупулни и безпринципни", но при цялото опасно поемане на рискове от страна на Ян Стенбек те продължават да носят високи печалби. Самият Стенбек високо цени своята репутация на „лошо момче". „Това само ни прави по-силни" казва той. Една от биографиите на Ян Стенбек, публикувана през 2002 г., описва компаниите му като „мафиоподобна мрежа", която изисква стопроцентова лоялност от подчинените си и не търпи натрапваното на външни лица.
Скорпионите не са най-общителните същества на земята и често Скорпионите началници са лидери вълци-единаци, които вдъхват предана, но раболепна вярност. Литературните примери ни насочват към Шерлок Холмс, проницателния детектив, който щом веднъж поеме случай, го разрешава с помощта на по-приветливия и общителен д-р Уотсън (Телец). Добрият доктор винаги настоява да има обилна закуска, но щом Холмс се е захванал с някой случай, храната и сетивната наслада от всякакъв род се превръщат в досадно безпокойство. А в моменти на скука се чува: „Подай ми пантофа, Уотсън!" - ужасяващия кокаин, който може за миг да успокои страданията на Скорпиона.
Скорпионите лидери постоянно търсят възможности и щом веднъж решат какъв курс на действие да предприемат, те стават непреклонни. Скорпионите обичат стратегията и планирането на търговските кампании: те водят към най-добрата от всички съществуващи възможности - към заслужената „плячка".


9strelez

Стрелецът като лидер
Във филма „Местен герой" (Local Hero, 1982) Бърт Ланкастър играе ролята на Феликс Хапър, ексцентричен фаталист и преуспял президент на петролна компания в Тексас. Ако не е зает с правенето на милиони, той с натискане на копче разтваря тавана на офиса си на последния етаж и вперва поглед в звездите. Хапър е любител-астроном. Когато търговски представител на компанията трябва да лети със самолет от Хюстън до малко селце на източния бряг на Шотландия, той му казва да обърне специално внимание на съзвездието Дева. Там трябва да се появи комета.
Мак, представителят па петролната компания, убеждава местните хора да продадат своето селище, с изключение на един старец, който живее в колиба и притежава ключова част от плажа. Тогава самият Хапър долита, изкатерва се до колибата на стареца и двамата възхваляват красотата на нощното небе, след което сключват сделката.
Това е идеализиран портрет на Стрелеца лидер, който не го прави по-малко реален. В един момент той се рее в царството на абстракциите и дълбочината на вселената, а в следващия слиза долу в деловия бизнес и подписва документите на договора. Стрелците са големи визионери: бедни на подробности, но способни на всеобхватен поглед, който малцина могат да разберат. Търговските сделки са един вид космическа игра и въпреки че успехът е лесна работа за Стрелците, те не се водят от същия непреодолим импулс като колегите им Лъвове и Овни за победа на всяка цена. Стрелците гледат по-далече от личното съревнование към големия смисъл на живота. И да спечелят, и да изгубят, непременно ще се случи и нещо друго.


10kozirog

Козирогът като лидер
Козирозите на върха са щастливи Козирози. Това означава, че разполагат с възможно най-широкото поле за контрол. Разбира се, там, на горния етаж, е мястото, където са истинските грижи и въпреки че отговорностите висят на шията на Козирога като огромна тежест, Козирозите не биха приели нищо друго. След като са стигнали до върха, Козирозите лидери трябва да са сигурни, че ще се задържат там, затова оказват още по-голяма съпротива на промените, отколкото когато и да било.
„Хм, намирисва ми на провал" - е любимата и най-често употребявана фраза на Козирога управител на фирма, когато срещу него стои амбициозен и гладен за успех мениджър, с подробен план за „вълнуващ нов проект". Затова, ако ви е споходила идея как да спасите компанията или как да й осигурите получаването на милиони, дано сте я проверили добре и имате подробна документация, е която да изясните и докажете гледната си точка.
Любопитно е обаче, че въпреки че Козирозите лидери цял живот са се упражнявали да казват „не", те всъщност копнеят за възможността да кажат „да". Козирозите шефове могат да назоват всяка една непрактична точка в някой проект и вероятно ще са прави. Но въпреки всички конкретни данни, въпреки възможността да се пусне в ход някой безумен налудничав план, въпреки очевидните и безспорни доказателства, както и въпреки всички мрачни и осъдителни погледи на околните, в Козирога изпълнителен директор се крие един ненаситен сатир, който тайно го изкушава за някакво неочаквано от никого решение. И само защото Сталин, Никсън, Мао Дзе Дун, Иди Амин, Ал Капоне и хунът Атила са били Козирози, това не означава, че и шефът на вашата компания трябва непременно да бъде кръвожаден тиранин. Просто Козирозите имат отлични качества да мотивират.
Пазете се от Козирога директор, който неочаквано се появява на фирмено съвещание. Мотивите му са двойнствени. Първо, за да провери как вървят нещата, и по-специално има ли ненужни разходи, които надхвърлят бюджета на компанията; и на второ място, за да се похвали на търговските представители за почивката си в Турция, където председателят и съпругата му са били отседнали в хотели на цена по-малка, отколкото струва чаша кафе. Търговските представители пристъпват от крак на крак и гледат в килима, като опипват в джобовете си фактурите от скъпите хотели, където са отседнали.


11vodolei

Водолеят като лидер
„Лидер" не звучи добре за Водолеите, които смятат себе си по-скоро за координатори на екипа. Водолеите лидери са човеколюбци, за които всички хора са равни и които трябва да имат чувството, че са наложили „равенството" върху всички останали.
Рутината в офиса е организирана около „сесии за оценяване", по време на които екипите по отдели „споделят опита си" и взаимно се оценяват, без никога да губят самообладание. Това поне е идеалът на Водолея.
Водолеите обикновено са отлично осведомени за най-новите управленчески методи и винаги са искрено загрижени за добруването и на служителите, и на клиентите. Обаче дълбоко вкоренената им загриженост понякога има обратен ефект, тъй като тяхното искрено убеждение, че знаят какво е най-добре за другите, може да раздразни колегите и клиентите. Погълнати от идеала за универсално благополучие, те могат да забравят, че хората са напълно способни да се грижат сами за себе си. Все пак Водолеите мислят доброто на всички.


12ribi

Рибите като лидери
Самото заглавие звучи като противоречие само по себе си, но имената Крюгер, Мърдок и Горбачов показват, че Рибите наистина могат да са лидери, които притежават доста необикновени качества. Рибите лидери се виждат в ролята на хора, които откликват на по-висше призвание жертвайки идентичността си в името на фирмата или обществото, или страната, или света като цяло.
Освен това зад всеки шеф от зодия Риби стои съпруг или съпруга Лъв, Козирог или Овен. Когато през петдесетте години Дези Арназ, зодия Риби, поема голямо телевизионно студио, а доминантната лъвица Лусил Бол през цялото време пази гърба му. Издигането на Горбачов в йерархията на Съветското Политбюро е било насочвано и направлявано от амбициозната му съпруга Козирог Раиса (мемоарите й, Спомени и размишления, публикувани през 1991 г., разкриват истинността на това предположение).
Рибите лидери играят шоуто на смели властелини - шефовете, които контролират всичко. Обаче под тази фасада е скрита тяхната неувереност.