Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби

sluziteliСлужителите на всяка една организация са най-важния й актив. Какво е значението на зодията, за добри служебни отношения?

 

1oven

Овенът като служител
Ето го посредника при уреждане на спорове. Извън офиса Овенът преуспява в ролята на фирмен посредник приключва невъзможната продажба на невъзможния клиент, открива сметката, която никой не е могъл да открие, сключва сделката, за която централата може само да мечтае.
Когато е в офиса, Овенът обича разнообразието, промяната и чувството, че нещо се случва. Ако е необходимо, той ще вкара в работата си усещането за динамика. Като реорганизират архива, разместват мебелите, пренареждат Овните служители поемат инициативата, няма нужда да бъдат молени да свършат нещо и не обичат да им се казва как да изпълнят възложените им задачи. Овенът по-скоро обича да се учи от собствените си грешки, отколкото от тези на някой друг.
Овенът може да е човек, който решава споровете, но и човек, който ги поражда. Когато Овенът е на пътя на успеха, търсенето, завоеванието, борбата, „кариерата" поглъщат всичко. Овенът е воинът, който ще излезе напред и ще се хвърли в битка на фондовата борса или в залата за съвещания, с банковите управители или с бизнес конкурентите.
Самоуверен, прибързан и с чувство за собственото си „аз", Овенът се отнася към продажбата като към ритуал между победител и победен. Овенът има състезателен дух и остро чувство за предизвикателство, за него „играта" означава, че ще успее да постигне целта си или ще умре докато се опитва да победи. Овенът не само се заема с неща, пред които „най-мъдрите се колебаят", но процъфтява, когато е изправен срещу „трудни" клиенти, „невъзможни" клиенти или пред „дребния" купувач, когото никой не е смятал, че си заслужава труда да обслужи. Овенът ще се увери, че тези клиенти заслужават неговите усилия. Погледнато от негативна гледна точка, поговорката гласи „луд умора няма", но въпреки това Овенът предпочита клиентите, е които може да се пребори и които му отправят предизвикателство, пред тези, които просто му носят печалба.
И така, по какъв начин образът на Овена воин, на динамичния предприемчив човек, който постига велики дела със смели и неочаквани ходове, се връзва с дебелия, очилат, леко плешив и говорещ на тих глас колега, който си хапва сандвич в кабинета по обед, решава кръстословицата във вестника и случайно се е родил в средата на април? Не се подлъгвайте от външната страна на нещата. Когато му дойде времето, той ще остави сандвича и кръстословицата си, ще си надене ризницата и ще се хвърли в бой със съперниците изпълнителни директори.


2telezz

Телецът като служител
Телците работници са изчерпателни, методични, не се разсейват лесно, след като са започнали някаква работа, като ценят структурирания и подреден дневен ритъм. Когато знаят, че сутрешният чай е в 10.30 ч, че пощата трябва да е подготвена за чантата на куриера в 16.00 ч. и че се приключва работа в 17.30 ч, Телците са обладани от чувството за благополучие, което допринася за спокойната работна атмосфера. Отделът, в който работи нещастен Телец, е доста мрачно място за останалите колеги.
Телците имат несправедливата репутация, че трудно се справят с работата, която изисква интелектуално усилие. На Телците може да им отнеме малко повече време да пресметнат балансите, но това е само защото са изчерпателни. По време на ученическите си години много от по-едрите на ръст, но по-бавно мислещи Телци развиват взаимноизгодни приятелства с „акъллиите - малки професори", които обикновено са дребнички, но интелектуално многостранно развити Риби или Водолеи (за разлика от Близнаци или Везни, които могат лесно да намират изход от конфликтните ситуации с приказките си). „Малкият професор" се среща с Телеца „пазач" веднъж в седмицата, в понеделник сутринта. „Ето ти домашното по история - казва малкият професор. А ето ти и домашното по английски... а това е списъкът на момчетата, над които искам да поработиш с юмруци." Подобно отношение великолепно функционира в ученическата среда, но в работна обстановка Телецът може да се нуждае от придумване и насърчаване в определени ситуации, които изискват интелектуално усилие.
Телците се мотивират най-лесно от материалните неща. Красивата титла не означава много за тях, но увеличението на заплатата има силно въздействие за осигуряването на лоялността на Телеца. Може би най-голямата привилегия, която работодателят може да предостави на Телеца служител, е удължаването на обедната почивка. Телците се хранят бавно.


3bliznachi

Близнакът като служител
Близнаците говорят бързо, бързо се движат, имат широк кръг от интереси, лесно се приспособяват и се гордеят, че могат да се разберат почти с всеки. Близнаците специалисти по експорта могат да продават чай в Китай, ако спрат да говорят, за да приемат поръчката.
Близнаците имат „дар-слово" и обичат да парадират е него. Въздушните зодии обичат обществото и преуспяват чрез социално общуване: Близнаците са хора, които отлично комуникират, особено устно. Самият процес на контактуване стимулира Близнаците.
Близнаците обичат да се захващат е много и разнообразни задачи и се затрудняват, ако дълго време трябва да се концентрират върху една задача. Стимулиращата и разнообразна обстановка вдъхновява Близнаците за велики дела; помалко стимулиращата среда ги вдъхновява за клюки. Близнаците обичат да клюкарстват и са чудесни събеседници на конференции, където могат да ви разкажат всички пикантни подробности в отношенията между колегите от техния офис. И къде точно са служителите Близнаци, когато имате спешна задача? На горния етаж, на долния етаж, на рецепцията, разговарят с президента или може би помагат на човека, който е дошъл да поправи фотокопирната машината, със запретнати ръкави и отвертка в ръка.


4rack

Ракът като служител
Много успешните търговци са родени под този знак, като се разделят на категориите „твърд" и „мек" стил, но всеки процъфтява по свой начин. „Твърдите" Раци са предприемчиви хора, които обичат парите и нарежданията за доставки; след всяка операция те се упътват директно към кафенето и изчисляват печалбите си, а след това много бързо се запътват към следващия клиент, за да видят дали не могат да постигнат още по-добри резултати.
„Меките" Раци тьрговци имат дълбоки тъжни очи и са спокойни, много спокойни. Един такъв Рак показвал мострите си една след друга на един много труден купувач. След час вече бил показал всичко, без да осъществи нито една продажба. Затворил си чантата и въздъхнал (Раците въздишат по повод и без повод). Купувачът докоснал продавача по рамото и казал: „Вижте какво ще ви кажа. От последното, което ми показахте, ще взема десет броя." Ракът търговец си извадил бележника и химикалката и написал на-реждането за доставка. „Само от любопитство казал той, какво ви накара да си промените мнението си? - „Е, очите ви" - казал купувачът - толкова са тъжни. Помислих си, че ще се разплачете."
Тази случка е истинска, а Ракът продължил да работи в този бранш и станал директор на голяма и преуспяваща рекламна агенция.
В офиса Ракът, който е в лошо настроение, може да побърка колегите си. Но раците, които харесват работата си, почти винаги са прекрасни служители и никога не създават проблеми, ако трябва да направят кафе за шест неочаквани гости.


5leo

Лъвът като служител
Също като Лъва мениджър, който е взискателен към тези, които назначава на работа, Лъвът служител е еднакво придирчив, когато избира за кого ще работи. Да работи за някой друг не е от силните черти на Лъва, но ако нямат по-добър избор, Лъвовете изискват подкрепата на работодателя си, за да могат да поемат инициатива и отговорност в някаква област, независимо колко малка може да е тя в началото. Дори малкото лъвче иска да има своя територия.
Лъвовете, отговорни за продажбите, не се чувстват добре с титлата „търговски представител" и ще работят много повече и за много по-дълги часове със същата заплата, ако са носители на титлата „районен мениджър" или „директор по продажбите". Лъвовете обичат игрите и се отнасят към най-щекотливата работа като към форма на игра. Районът за продажби се превръща в шахматна дъска и офисът е като игрище. Лъвовете могат да наричат дейността си „сериозна игра" или „трудно удоволствие". Амбициозният Лъв, който пълзи упорито по стълбицата на кариерата, е особено вещ в известната игра, наречена „Монополи".
По време на конференциите винаги е разумно да разрешите на Лъвовете служители да изнесат кратка реч върху нещо, за да сте сигурни, че те ще останат внимателни по време на заседанието. Когато някой друг е в центъра на вниманието, Лъвовете обикновено се чувстват жестоко излъгани. „Това съм аз. Аз трябваше да съм там" разсъждават те с горчивина. Лъвовете имат нужда от свобода на интерпретацията и дори срамежливите Лъвове (а те наистина съществуват), когато веднъж са избутани под лъчите на прожекторите на сцената, откриват нови измерения на личността си. Те обичат да са пред очите на публиката и проявяват склонност към изгледите за нови възможности за самоизтъкване и получаване на внимание от околните
Когато стане дума за получаване на заплата, Лъвовете са особено взискателни. Лъвовете са скъпи. Те имат силно чувство за достойнство и заплатата е също толкова въпрос на гордост, колкото и необходимо средство за финансиране на техния неевтин стил на живот.
Лъвовете имат голям творчески подтик и живо въображение, особено когато става дума за харченето на парите на другите


6deva

Девата като служител
По време на събеседването за работа Девите ще зададат повече въпроси от човека, който води събеседването, като събират оттук и оттам парченце по парченце информацията, която им е необходима, за да направят вярна преценка.
Водещият събеседването може да получи въпроси от кандидата от типа на: „Може ли да започвам в шест сутринта вместо в девет? Просто намирам тези три извънредни часа, когато не се отвличам и не ме прекъсват, за особено продуктивни." „Това уловка ли е, мисли си шефът на персонала? Да взема ли предвид молбата за приемане на работа на този кандидат, или пък да извикам охраната за да изхвърли от сградата този луд, или пък просто да му дам ключа от сградата и да му кажа: „започвате утре?"
Девите могат да са срамежливи: те обичат да наблюдават събитията от безопасно разстояние, което позволява близко и внимателно разглеждане и анализ, без въвличане. Може да сте сигурни, че Девата районен търговски представител, се е чувствала малко неловко по време на упражнението по хвърляне на яйца по някаква цел, организирано от Лъва търговски директор. Девите обичат да наблюдават нещата отстрани.
Ако работата отговаря на очакванията, Девите обичат да работят. Те също така обичат искрено да мърморят (писателят Дева Дж. В. Пристли си признава, че мрънкането е сред любимите му занимания в свободното време: „Наслаждавам се на хубавото мър¬морене, и това обяснява всичко!"), така че мениджърът не бива да взима критиките на Девата прекалено присърце. Това просто е представата на Девата за добро прекарване на времето. Без съмнение изслушването на едно-две оплаквания е малка цена за усилията на колегата, който работи доброволно и извънредно, без допълнително заплащане.
По рождение Девите са хора, които постоянно и за всичко се безпокоят и от време на време имат нужда от утешаване. Никога няма да сте в състояние напълно да ги успокоите, но общуването ще им помогне. Малките, но точни думи, хвалещи тяхната работа, правят чудеса със скромното и дълбоко скрито его на Девата.
За разлика от по-практичните им колеги Телец и Козирог от Земните зодии, много от Девите се увличат от астрологията. Ако не смятаме, че самите Деви са обект на отрицателни коментари в книгите по астрология, тази особена наука е фантастична система за класифициране и организиране на различните типове личности, която предоставя безкраен източник на забавление и захлас за Девата предприемач.


7vezni

Везните като служители
Везните приемат работата си много сериозно и за тях е въпрос на Чест да изпълнят задълженията си добре. Те нерядко подценяват Собствените си възможности и обикновено са готови за повишение МНОГО по-рано от момента, в който самите шефове ще се досетят за това. Везните имат нужда от постоянен, но дискретен подтик.
Везните са общителни хора и винаги е добра идея да са по-близко до предната част на офиса, където влизащите посетители или шпионите от горния етаж ще ги видят първи. Везните винаги правят добро впечатление, много са изкусни в изящните маниери на общуването и знаят как да кажат: „Добър ден, как сте?" без да са дръзки или снизходителни. Везните няма да се цупят, плачат или да проявят гневни изблици пред хората.
Везните биха направили много, за да избегнат конфронтацията, и поскоро използват социалните и словесните си умения, за да убедят другите във възгледите си, отколкото бруталната сила (като Овена или Стрелеца например) или гнева и емоционалните сцени (като Скорпиона, или Рака). Обаче те често отлично водят дебати и имат аспирации към политически или юридически кариери, което означава, че Везните служещи са много популярен избор, когато става дума за комуникацията между колегите или различните етажи на управлението.
Скорпионът като служител
Скорпионът служител е предан, трудолюбив и не понася глупаците. Собственикът на фирмата или мениджърът, които не са способни да спечелят уважението на Скорпиона, са достойни за съжаление. Скорпионите се чувстват най-добре, когато имат постижения, те целенасочено и решително се заемат със задачата и няма да си отдъхнат, докато не я свършат, при това както трябва. Скорпионите не проявяват търпение към тривиалното - към задълженията си се отнасят като към „РАБОТАТА".
Когато обаче Скорпионите служители не са щастливи с работата си или с непосредствените си началници, те имат способността да превръщат мирната и спокойна атмосфера в ада на Данте. Не че ще викат или ще покажат, че са се ядосали точно обратното.
Некомпетентен мениджър: Всичко е наред, нали?
Недоволният служител - Скорпион: Да, да, абсолютно наред.
(А си казва наум: Да, бе! Първо, гумите на колата, след това захар в резервоара за бензин. Утре може да съм филтъра в машината за кафе!)
Познайте от три пъти кога нещата вървят зле Скорпионът служител кипва. Въпреки че обикновено не буйстват, нищо не предизвиква враждебното настроение у Скорпиона повече от глупак, упражняващ власт.
Един Скорпион - асистент на мениджъра в голямо английско издателство, бил така ядосан на шофьора на компанията, че се обърнал и го ударил с юмрук право в носа, като дворът се изпълнил кървавочервени петна. На 29 години той става маркетингов директор и основава свое собствено издателство, едно от най-големите независими издателства в Англия. Това е действителен случай.
Ако някой мениджър има нужда от помощ, визирайки перспективен Скорпион служител, нека си спомни за взаимоотношенията между Джеймс Бонд, който „има лиценз да убива" (Скорпион), и неговия загрижен началник М (Дева).


9strelez

Стрелецът като служител
Сговорчив, спокоен и оптимистичен - това може да звучи като идеална характеристика за успешно събеседване с цел назначаване на работа. И въпреки че тези черти представляват някои от по-известните качества на Стрелеца, те невинаги са от полза за него самия. Прекомерната самоувереност например може да се изтълкува като самохвалство от страна на този, който води събеседването.
Има още една причина, поради която Стрелците често срещат трудности по време на интервютата за работа. Страхът им, че се обвързват с кариера за цял живот, в комбинация със сговорчивия им и весел нрав, създава впечатление за небрежност. Но не се подвеждайте. Стрелците имат силна вяра в себе си, окото им никога няма да мигне пред лицето на трудностите, така че ако има изгледи за приятно прекарване на времето, те ще са напълно щастливи да скочат в пропастта, без да се замислят. Накратко, Стрелците служители могат да са силни съюзници, като се захващат със задачи, пред които по-малко способните подчинени ще се отдръпнат.
Стрелците продавачи са склонни да дават екстравагантни обещания и великодушни отстъпки от цената, но те са експерти в установяването на стабилни връзки с клиентите, защото си създават добри отношения почти навсякъде.
Стрелците служители са готови на всичко, стига то да не е еднообразно и скучно, и с готовност ще се заемат с нещата, които им изглеждат достатъчно занимателни, за да ги отвлекат от рутината на офиса. Ако се случи да работят с мениджър Стрелец, който им предлага да посетят всичките клиенти в Североизточните щати за три дни, Стрелците служители ще приемат задачата с ентусиазъм и радост.
Обикновено отговорът на Стрелеца във всяка ситуация е: „Разбира се, защо пък не?"


10kozirog

Козирогът като служител
Има два вида Козирози служители. Типът на Козирога, който се тревожи за всичко, който унило обикаля сградата и със сведена глава и тих глас се извинява за всичко, и вечерта остава още няколко часа след работа. Това са потиснатите Козирози, които са усърдни, сериозни, трудолюбиви и добронамерени. Тези Козирози прекарват обедната почивка на работното си място със сандвич и чаша чай и успяват да свършат допълнително работа.
Другият тип Козирози са също така трудолюбиви, но амбициозни и често пъти ликуващи и експанзивни, с чувство за хумор. По време на обеда тези Козирози са в бара, разказвайки вицове или организирайки нов филиал на профсъюзите, за да са сигурни, че управлението няма да наложи прекалено тежки условия на работниците.
И двата типа Козирози обичат да имат много задачи. Козирогът без задача се чувства излишен. Не съветвайте Козирозите да го дават по-спокойно, да се отпуснат и да не работят толкова много. Те само ще се подразнят. Козирозите работници са настойчиви и непреклонни. При положение, че имат достатъчно престиж и че заплатата е подходяща, Козирозите с удоволствие ще работят до пълно изтощение. Какво мотивира Козирога служител? Сериозната работа е възнаграждение сама по себе си, казват те. Имат ли друг подтик, който премълчават? Да, разбира се, че има - повишението в мениджър. Вашата длъжност.


11vodolei

Водолеят като служител
Когато екипът се обърне срещу тираничен шеф или некомпетентна секретарка, Водолеят ще скочи в тяхна защита, като хвали добрите им качества и оправдава лошите. Водолеите служители са без предразсъдъци, разговарят с всички и се разбират с всички, от президента на фирмата до чистачката.
Умните и будни Водолеи могат скоро да стигнат до извода, че т.нар. по-висши по ранг началници не са чак толкова висши, и да вземат нещата в свои ръце, като реорганизират системата за документация, работното време, срещите и подобни неща. Ако на етажа на Водолея бъдат разкрити някакви несправедливости или противоречия, Водолеите вероятно ще се погрижат за организиране на незабавна профсъюзна солидарност.
Водолеите служители се учат бързо, гладни са за знания и нена¬виждат скуката. Водолеите на длъжност, която вече не ги стимулира, избират една от двете възможности: или напускат, или поемат следващата работа една степен по-нагоре. Трябва им не повече от месец, за да постигнат това, което искат.


12ribi

Рибите като служители
В ръцете на талантливия мениджър служителите Риби са божи дар. Рибите са способни на всичко, ако имат подходящия началник. Роджър Далтри (зодия Риби), някогашният солист на групата „The Who", се впуска в актьорска кариера е Кен Ръсел като негов режисьор. „Ако той е написал сценария - казва Роджър, - бих умрял за този човек!" Това се нарича преданост. Това са Рибите. Няма извънредни работни часове, които да са прекалено дълги, няма работа, която да е прекалено напрегната, няма възнагражде¬ние, което да е прекалено малко - стига само Рибите служители да обичат началника си.
Щом веднъж са започнали някаква работа, Рибите бързо са погълнати от нея. Ако не са се заели с никаква работа, те пак са погълнати: тялото може да е там, но умът им е някъде в далечни приказни земи. Рибите са мечтатели. Ако имате да съобщавате нещо важно на Рибите служители, уверете се, че сте привлекли изцяло вниманието им. Когато ги инструктирате, накарайте Рибите да си запишат думите ви. В най-добрия случай разговорите с Рибите носят сюрреалистичен характер, наподобяващ сън. Но вижте какво става, ако служителят (Риби) е извикан от шефа си, за да бъде уволнен:
Началникът: Съжалявам. Уволнен сте.
Рибите: Аз съжалявам.
Началникът: Не, аз съжалявам. Благодаря и довиждане.
Рибите: (Като бавно се изправя и си стяга чантата).
Не, наистина. Вината е моя. Съжалявам.
Началникът: Не. Аз съжалявам. Това е заради съкращенията.
Нищо не можем да направим. Съжалявам.
Рибите: Не, наистина съжалявам аз. Напълно съм
сигурен, че вината трябва да е моя. Много съжалявам. (Бърка в джоба си и вади няколко банкноти). Мога ли да дам малка финансова помощ? Нали разбирате, за да не бъдат уволнени и други хора?
Има една приказка, че единственият момент, в който Рибите могат да се ентусиазират, е, когато компанията връчва съобщения за съкращения: „Ей. Насам! Аз съм от зодията Риби. Пожертвайте ме!"