Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби

menidjeriВ глобалния и комплексен свят на бизнеса лидерството вече не се заключава във виждания, дейности и задачи.

 

1oven

Овенът като мениджър
Овните не са особено дипломатични и не са подходящи за посредници. Но като ръководител на екип Овенът вдъхва ентусиазъм и с необичайно умение разкрива скритите таланти в другите. Овните невинаги умеят да разбират другите, но имат инстинктивен стремеж за успех и помагат на тези, които са близко до тях, да успеят. Това позволява на Овена да блести в ролята си на учител и наставник. Овенът мениджър се осъществява в ролята на създател на екипа, като „обучава" членовете му да се придържат към „визията".
Овенът често работи най-добре в неблагоприятни обстоятелства. Докато много мениджъри биха избегнали да влязат в компания, която е на ръба на фалита, на кризата или дори в някоя нова и неизвестна компания, Овенът приема предизвикателството. Единствено когато бизнесът върви гладко и бъдещето изглежда безпроблемно, Овенът се изкушава да напусне кораба, за да се прехвърли на някой друг, за предпочитане с пробойна и на път към неизвестни морета и цели.Овенът-мениджър има необичайната способност да разкрива най-доброто в подчинените си и да вдъхва лоялност и трудолюбие, които изисква, когато стане необходимо. С отлична преценка за таланта, но не обезателно за характера, те често стават жертва на предателство от страна на най-близките си доверени. Овенът-мениджър ще открие и поощрява таланта в най-неочаквани сфери. Именно Овенът мениджър ще назначи на работа преследвания, прекалено младия, твърде стария, прекалено неопитния, недъгавия
или този, на когото не му върви, противно на съветите на колегите си, и ще докаже, че всички те са сгрешили в оценките си.
Овенът мениджър дава душа за процеса на „формиране" - от преструктурирането на задълженията на служителите, реорганизирането на системата за отчитане на работните часове и ангажираността до налагането на наказания на подчинените си заради разчорлената им коса или измачканото им облекло. За Овена имиджът е от първостепенно значение.
Тъкмо Овенът мениджър ще настоява за някой голям и нов маркетингов проект и ще избере най-малката и най-недоказалата се фирма, за да го изпълни. Тя може да фалира след шест месеца и злополучно да приключи дейността си, но може и да достави всичко обещано, и много повече, като надмине по изпълнение всички останали свои конкуренти.
Овните са привлечени от ролята на „капитана на отбора" и нищо не е по-приятно за Овена мениджър от воденето на „отбора" към нови рисковани начинания, нови инициативи. Това си има и слабите страни. Овенът мениджър, който поема нов и добре функциониращ работен колектив, обикновено извършва промени, за да получи усещането за „моя колектив" и за собственото лидерство.
Овенът мениджър, който работи в гигантска компания, е неспокоен дух. Огромният или интернационален концерн е прекалено голям, за да се занимава с нововъведения и нови идеи. Ако Овните не виждат, че предстоят промени, те или сами правят промените, или си намират работа на друго място. Сигурността на работата, която много мениджъри намират за плюс, е анатема за Овена мениджър. Ако цари прекалено много хармония и прекалено много сигурност, той си тръгва, за да търси предизвикателства на друго място. Овенът мениджър си търсят белята и се гордее с това!
Овенът мениджър ненавижда стагнацията, но предизвикването на промени събужда възмутени викове от колегите и подчинените, които не са склонни да им клатят лодката. Внезапно Овенът застава в центъра на споровете, а лоялността на другите образува два лагера. Овенът вдъхва както страстна преданост и също толкова страстна опозиция, но никога безразличие.


2telezz

Телецът като мениджър
Не бъдете деликатни с Телеца мениджър по време на събеседването за назначаване на работа. Откровените, директни, практични отговори са ключът към успеха в контактите ви с него. Ако сте написали „свободно владее френски и немски" в документите за кандидатстване за работа, бъдете готов да се запознаете с мадмоазел Дю Понт от счетоводството и фрау Вернер от автобазата, които, изпълнявайки любезното, но твърдо указание на Телеца, ще проверят дали твърденията ви са точни.
Не ви препоръчваме да питате Телците мениджъри: „Коя зодия сте?“ (ако вече не я знаете, помолете някой Скорпион или Риби и отдел „Кадри" тайно да надзърне в досиетата). Телецът мениджър или ще отправи подозрителен поглед някъде във вашата по¬писа, или ще поиска да знае: „Защо ви трябва това?" Телците не се влияят от „бръщолевиците на астрологията" или от каквото и да е абстрактно мислене, освен ако не може да влезе в практическа употреба.
Телците мениджъри не могат и не позволяват да бъдат въвлечени в прибързани и необмислени решения, така че ако чакате да чуете резултата от събеседването ви за назначаване на работа, бъдете търпеливи. Ако сте способни, честни и гледате хората право и очите, имате добри шансове за успех.
Консервативната страна на Телеца не обича промените и бързата смяна на персонала. Телците са лоялни и добри мениджъри, които се гордеят с грижата за служителите си. Затова по време на лични или професионални кризи Телците ще ви изслушат с най-толямата възможна симпатия. Но достигащата до грубост безцеремонност на Телците надделява, когато те трябва да контактуват с ненадеждни, непродуктивни и безскрупулни сътрудници. Тази безцеремонност може да се прояви във фраза като: „От днес сте уволнен."


3bliznachi

Близнаци като мениджъри
Причината, че Близнаците мениджъри обикновено се хвърлят от една задача към друга и бързат от една делова среща в друга, е, че те винаги закъсняват с няколко минути. Денят на Близнаците започва с няколко минути закъснение (както и нощта на Близнаците: Близнаците стават късно, те все пак не биха искали да изпуснат нещо важно), а с напредването на деня закъснението се увеличава. Представата им за време се различава от тази на всички останали - часът на Близнаците трае около 75 минути. 60-минутният час не позволява да се обхванат всички дейности, които трябва да се свършат за това време. Това не означава, че кандидатът за работа може да се появи на интервю за работа е мениджъра близнак 15 минути по-късно. Правило номер едно по отношение на Близнаците е, че няма правила. Близнаците са непредсказуеми и могат дори да се появят пет минути по-рано, когато най-малко го очаквате.
Ако сте отишли на интервю за работа, след събеседването можете да си тръгнете съвсем объркани. „Но аз нищо не успях да кажа" - си мислите вие. Представете си колко объркани се чувстват Близнаците. „Още един кандидат, който нищо не каза" - мисли си той. „Двайсет кандидати и всичките неми като риби."
И така, какви са критериите на Близнаците за оценяване на подходящия кандидат? Близнаците презират вулгарността и грубостта и маниерите и облеклото. Чувствителни са към модата и тъй като създават етикетите на живота, те категоризират хората според техните дрехи, прическа, музикален вкус, литературни предпочитания и любими филми, както и според интелектуалните им способности. Изглеждайте интелигенти и стимулиращи ума им, така ще спечелите одобрението на Близнаците.
От една страна, Близнаците не обичат да имат „конфликтни" хора в екипа си, но, от друга страна, те осъзнават, че често тези хора - упоритите, които толкова се различават от Близнаците - са точно този тип личности, които могат да оправят кашите и да изгладят бъркотиите, които Близнаците мениджъри нито имат време, нито имат склонност да разплитат.
Ключът към спечелването на Близнаците мениджъри е комбинацията от интелигентност и ред. Ако покажете, че имате контрол над собствения си живот и подредени мисли - без да сте прекалено надменни за това свое качество - ще впечатлите Близнаците. Те искат ред, но колкото и системи да въвеждат, редът някак си все не им стига. За Близнаците „редът" е голяма работа. А истинският Близнак не изпуска големите работи.


4rack

Ракът като мениджър
Раците са грижливи мениджъри - мениджъри, които се грижат за колектива си, хранят го и го защитават от всяка враждебност от страна на директорите. Но също като детето, което може да бъде задушено от любов, подчинените под крилото на Рака мениджър може скоро да открият, че собствените им крила са подрязани. Грижливите мениджъри не обичат тези, които се отделят от кокошарника, нито тези, които имат големи амбиции. Връчването на предизвестие за напускане на мениджъра Рак е деликатна работа, която изисква такт, решителност и способност за справяне с из-вънредно емоционални и сълзливи сцени.
Ако търсите интересни преживявания, опитайте се да води разговор с вашия мениджър Рак в петък, в три часа следобед. Можете да му обяснявате нещо цели пет минути и да забележите, че гледа през прозореца с празен поглед, да му кажете името веднъж, а после - още веднъж. Той ще се обърне бавно, ще ви погледне: изпълнени с тъга очи и ще каже: „А?" След това, малко раздразнени (което той веднага ще долови), ще обясните всичко още веднъж. А той ще отговори: „Да, разбира се. Така е, знам." Раците обичат спокойната работна среда близо до природата: близостта до водата помага за равномерния работен ритъм. Агресивната градска среда изтощава Раците и в ранния следобед те гледат да се оттеглят на по-спокойно място, за да подремнат.


5leo

Лъвът като мениджър
Лъвовете са ценители на елегантността и красотата. Жената Лъв избира красиви мъже, съпругът Лъв има смайващо красива съпруга, с която да се перчи на обществените места. Лъвовете мениджъри са взискателни, когато става дума за служителите. Трудолюбието и предаността са добри качества, но да изглеждаш подходящ за ролята, която изпълняваш, е от първостепенно значение. Представителят на компанията трябва да изглежда добре, в квалификациите на секретарката влиза това да бъде съблазнителни.
Когато Лъвовете се трудят упорито, всички останали трябва също сериозно да се трудят, а всестранно развитите Лъвове мениджъри имат способността да превърнат и най-трудната работа в удоволствие. Наградите могат да са големи - Лъвовете мениджъри са великодушни и щедри на заслужени похвали. В етиката на управление на Лъвовете има и тиранични аспекти, въпреки че някои хора третират тази черта като доброжелателна диктатура и бързо отбелязват как е процъфтявала Флоренция по времето на Медичи. Това е зодия на упоритите и дори един спокоен Лъв с много голям инат, което може да влуди разумно настроен колега от Въздушен знак. Лъвът се усмихва мило, но не отстъпва. Компромис ли? Това какво е?
Лъвовете обожават игрите. Лъвът, мениджър по продажбите в една голяма великобританска издателска къща за списания, организирал конференция по продажбите, където набелязаните цели за съответните районни мениджъри били закрепени на плакати върху стената пред тях. В средата на масата за съвещания имало голяма купа с яйца. В края на агитационната реч за повишаване на продажбите, която произнесъл Лъвът мениджър, той взел едно сурово яйце и заявил: „Е, добре, момчета, а сега какво ще направим с нашите планирани продажби?" Насърчавайки колегите си да направят като него, той с ентусиазъм запратил яйцето по една от схемите. „Ще ги разбием!" - изкрещял ентусиазираният Лъв мениджър. И цялото събрание от районни мениджъри започнали да хвърлят сурови яйца по своите планирани продажби. Това е действителен случай.
Лъвовете мениджъри обичат да правят конференциите си „театрални" и забавни, като устройват нещата така, че участниците да дадат своя дял за забавата по един или друг начин, като обичат да свеждат статистическите данни, типични за Девите, до минимум. Много са разказите как в компаниите, занимаващи се с не толкова интелектуални цели като издаването на списания, Лъвовете мениджъри организират конференции, където в залата за съвещания се вкарват на колички огромни торти, а след това в нужния момент от там изскачат провокативно облечени жени, прегърнали огромни избухващи бутилки с френско шампанско „Лансън Блак Лейбъл".
Лъвовете обичат шегите. Но ако става дума за вашата компания, проверете си джобовете, защото шегата може да е за ваша сметка.


6deva

Девата като мениджър
Девите мениджъри са незабележими, но в повечето случаи са високоефективни. Девите са координатори и организатори, които изграждат екипи. Девите мениджъри, стига да имат вдъхновени лидери, са страхотни съюзници, които в еднаква степен се застъпват за добруването на служителите и допринасят за нарастването на продажбите и подобряването на производителността на труда. Девите презират личния статус в компанията и по-скоро говорят за екипа и виждат себе си като „членове на този екип", отколкото като ръководители. Девите мениджъри са мениджъри по комуникацията.
Разгледайте си папките, файловете, информацията за продажбите и материалите за фирменото съвещание. Те са изрядни във всяко отношение. От Девите мениджъри можете да получите прекалено много информация, но никога прекалено малко. Задайте простичък въпрос и ще получите сложен, но прецизен отговор, енциклопедически по обхват и богат на детайли.
Девите мениджъри служат във всяко отношение, ревностно служат на компанията, която ги е наела, но с подобна отдаденост, дискретност и тактичност служат и на своите подчинени. Девите мениджъри поемат отговорности и дълг с искрена преданост.
По време на кризи Девите мениджъри се тревожат, убедени, че всичко е тяхна вина. „Да бях работил по-сериозно"; „Да бях подредил тези писма"; „Ако не бях разлял морковен сок по бюрото на управителя..." и т.н. Всички тези неща ги тревожат и по същия начин, по който Девите мениджъри се грижат за своя екип, те препоръчват на подчинените си щанда за здравословна храна, където има изобилие от сокове от моркови и целина. Когато са тревожни, Деви пият, а когато пият - не се хранят, така че след два месеца криза на работното място те получават стомашна язва. Дяволски ще ги боли, но Девите не са свикнали да се оплакват.
„Ще се погрижа за това", е любим израз на Девите мениджъри и те винаги искат да направят тъкмо това. Обаче, след като през последния час са изрекли същите тези думи на около 37 други хора, е благоразумно да се уверите, че са спазили обещанието си. Девите сa винаги добронамерени, но просто са преуморени от много работа.


7vezni

Везните като мениджъри
Везните са родени стратези и когато избухват конфликти, те се задействат като преговарящи. Везните мениджъри са умели координатори на екипи и обичат да разрешават проблемите с дипломатичност и стил.
Те са олицетворение на тактичността и могат да цитират дословно устава на компанията: когато се съмняват, Везните мениджъри следват точно разпоредбите на този устав. В случай на големи търкания в екипа Везните мениджъри ще извикат всички страни и след като изслушат разпалената престрелка, ще кажат: „Радвам се, че проведохме този малък разговор. Сигурен съм, че сега всички проблеми са изчистени и въздухът се проясни, нали?" - и след това работата ще продължи.
Един мениджър от зодия Везни, работещ в шоубизнеса, настоявал по време на интензивните работни периоди целият отдел обикновено около 20 души да излиза през обедната почивка да играе футбол в продължение на половин час. Това, твърдял той, демонстрира принципите на екипността - човек се избавя от агресивността, натрупана под напрежението (имал е предвид най-вече агресивността, насочена към него).
Когато става дума за повишение, подкупите няма да постигнат нищо при Везните мениджъри. Те ценят общителните и възпитаните хора, но наградите се базират изцяло върху личните достойнства на кандидатите.


8skorpio

Скорпионът като мениджър
Невинаги е лесно да разберем кога е удобно да безпокоим Скорпиона мениджър. Хората от тази зодия не са склонни да издават своите чувства и вие трябва да ги познавате много добре, преди да се научите да четете настроенията им и знаците за опасност, които ви предупреждават да стоите настрана. Скорпионите мениджъри познават всички тъмни и скрити тайни на подчинените си, на началниците и на всичките си конкуренти. Скорпионите мениджъри описват събеседването с нов кандидат за работа като „изтезание с цел изтръгване на признания", като се усмихват снизходително. Особено уличаващите данни ще се използват единствено в много специални случаи, които изискват шантаж, изнудване и други ненасилствени методи.
Гледайте да не употребявате прибързани изрази в присъствието на Скорпиона мениджър, нито необмислено оптимистични цифри за планирани резултати, защото Скорпионите ще ви накарат да си сдържите обещанието. Внимавайте да не се пошегувате не на място - Скорпионът ще ви погледне свирепо в очите и ще каже с тих, но много сериозен глас: „Какво точно искате да кажете с това?" Дори хора, обиколили света като посредници в конфликти, ще потреперят при тези думи.
Скорпионът Джон Клийс е написал книга със заглавие „Семействата и как да оцелеем в тях“, която може по-точно да се нарече „Фирмите и как да оцелеем в тях". След това той се посвещава на издаването на видео курсове по мениджмънт. Другото му „аз" - Базил Фолти - е пример на депресиран Скорпион от средния мениджмънт.
Базил Фолти живее в параноичен страх от висшия мениджмънт (Сибил), като излива потискания си гняв върху нисшия мениджмънт (Поли) и в още по-голяма степен върху служителите (Мануел) и по невнимание - върху клиентите. Когато Базил Фолти организира тренировки за действие при пожар, той прави това със Скорпионска настойчивост за придържане към предварително определения план, дори това да означава, че гостите на хотела могат да загинат вследствие от действията му. Когато Фолти не успява да осигури за клиента си салата „Валдорф" („Извинете, но салатата „Валдорф" е свършила"), извинението не е достатъчно - той представя фалшиво извинително писмо от (отсъстващия) готвач и разиграва измислена драма с наказание за споменатия (все още отсъстващ) готвач зад затворените врати на кухнята. Извинението не е достатъчно за сгрешилия Скорпион - той ще се измъчва от угризения на съвестта.
По-уравновесените Скорпиони мениджъри обаче са верни съюзници, които докрай ще защитават лоялните служители от работния колектив. Те са лидери, които поддържат дистанция между себе си и колегите си, но когато ситуацията го изисква, могат да вдъхновят останалите и да ги накарат да проявят същата отговорност към поставената задача, каквато изискват от себе си.


9strelez

Стрелецът като мениджър
Стрелците мениджъри, ако имате късмет да работите с тях, са пъл¬ни с патриархална загриженост - те са отлични съветници, когато трябва да се действа под натиск или в несигурни времена. Те не се церемонят, откровени са, открити са и може би са малко нетактични, но говорят честно, без да им мигне окото. Изрази като: „Глупав идиот", „Наистина си сгазил лука" и „Уволнен си" лесно излизат от устата на Стрелеца мениджър. Хвалебствените думи са по-редки, което ги прави още по-значими, ако успеете да ги получите, защото са искрени и безкористни.
Общо взето, доброто настроение и жизнерадостта на Стрелците мениджъри трябва да се приемат заедно със склонността на Стрелеца да се хвали, с екстравагантните му претенции и нереалистичните му изисквания. „Разбира се, че можете да се справите с всяка сделка в Североизточния район за три дни. Какво още се суетите?" Доминираните от Марс Стрелци тормозят подчинените си, за да получат резултата, който искат, и понякога подобно на Скорпиони тe могат да се забавляват, като провокират критични ситуации. „Няма нищо no-хубаво от добрия спор, за да се прочисти атмосферата" - казват Стрелците с лъчезарна усмивка.
Обаче Стрелецът тиранин се разгадава лесно и служителите, които не му остават длъжни, в скоро време печелят уважението и доверието на Стрелеца мениджър. Нерядко след работа те си пият заедно бирата и играят билярд.
Един Стрелец, който купувал стоки за магазина на неговата компания в провинцията, поздравил търговския представител (Везни), който тъкмо встъпвал в тази длъжност с думите: „Махайте се. Нямам време да се занимавам с такива като вас!" Продавачът Везни се обърнал и побягнал в ужас, спрял се пред вратата и започнал дa размишлява върху несправедливостта на ситуацията. Върнал се при купувача и му казал: „Не съм ви направил нищо. Ние имахме уговорена среща." Купувачът поканил представителя по продажбитe да седне, усмихнал се закачливо и казал: „Аз постъпвам така с всички новодошли. Това изчиства боклука." Продавачът Везни си отишъл у дома с голяма поръчка. Тази история е по действителен случай...
Стрелецът мениджър е „Тигърът" (от прочутата книга Мечо ). страшилище на всички заседания на управителния съвет на фирмата.


10kozirog

Козирогът като мениджър
Най-добре е да запазите хладнокръвие по време на интервюто за работа с Козирога мениджър. Не обръщайте внимание на дълго¬то многозначително мълчание, на втренчения поглед, на шума от прелистване на папката с документи за кандидатстване, която Козирогът разглежда, докато води събеседването, чете молбата ви за работа, поглеждайки ви подозрително и кимайки съдбоносно. Хм. Държи ви под напрежение. Вие нервно се чудите какво си мисли този човек с непроницаемо лице.
През цялото време Козирозите си мислят дали могат да ви контролират? Могат ли да ви обуздаят? Ще причинявате ли неприятности? Колко може да сте полезни? В такива случаи е най-добре по-скоро да се придържате към фактите, отколкото да предлагате безумни идеи как да се спечелят милиони. Запазете ги за по-късно, когато започнете работа. Козирозите безкрайно ще се забавляват, когато описвате следващия си план с жар и ентусиазъм. Козирозите мениджъри дискретно ще се подсмихват, ще клатят глава и ще кажат: „Забравете за това."
По същия начин, ако се случи да влезете в кабинета на Козирог мениджър и да представите нов план (за намаляване на разходите по бюджета или препоръки за подобряване на отношенията между служителите и мениджърите), Козирозите мениджъри ще мърморят обезкуражаващо и бавно ще поклащат глава в знак, че идеите ви са отхвърлени. Главоболия? Неприятности? Защо ли да си правя труда?
Козирозите са организатори - и по отношение на живота си, и по отношение на живота на другите хора. Стремят се към успех не като предприемат рискове, а чрез усърдие и сериозна работа. Какво мотивира Козирозите мениджъри? Публичното одобрение и самоуважението; статия в специализирано списание, която съобщава за вашата сериозна работа и настойчивостта ви, довели до положителни резултати: това е похвала за Козирога. Някакви други мотивации? Да. Длъжността генерален директор на фирмата.


11vodolei

Водолеят като мениджър
Символът на Водолея е водоносецът, а Водолеите мениджъри разпръскват знание и мъдрост, както водоносецът разлива съдържанието на съда си пред тези, които се събират около него. Жадните умеят да го ценят, а останалите се чувстват ужасно. Водолеите мениджъри могат да разрешат всякакъв проблем и в най-трудната ситуация проявяват разум. Това, което им липсва по отношение на дипломатичността, те наваксват чрез своите решения. И те ще настояват да следвате техните съвети.
Водолеите мениджъри минават през периоди на неистова активност, след което енергията им може внезапно да се изпари. В такива времена лоялният служител може да даде нова идея или някакъв интелектуален стимул под формата на криза на персонала. Водолеите обичат хубавите кризи на персонала. Само нелоялният служител би попитал: „Какво не е на ред?" - не може нещо да не е наред с Водолея.
Водолеите мениджъри познават персонала си, познават го отлично, но въпреки това се държат на дистанция, като не са склонни да се сближават прекалено със служителите си. Беседите с Водолеите мениджъри са много стимулиращи - те нямат предразсъдъци, нито пък изпитват желание да спекулират с административната си власт. Те оставят впечатление на хора, които искрено се интересуват от другите. Водолеите мениджъри ценят живия ум и стимулиращия разговор.


12ribi

 

Риби като мениджър
Рибите мениджъри се отнасят към нещата с разбиране, симпатия, те са нерешителни и лесно се оставят да бъдат манипулирани. Рибите отлагат взимането на трудни решения: нерешените дребни проблеми могат бързо да доведат до криза. Когато трябва да се взимат бързи решения. Рибите мениджъри обичат да подхождат към нещата с „хайде да изчакаме, и да видим какво ще стане". Другата любима за Рибите аксиома е „да се върви по течението". Тази философия нерядко се оказва успешна.
Събеседването с мениджър Риба за назначаване на работа може да постави кандидата в състояние на пълно объркване. Рибите не се изразяват ясно какво искат и очакват и хората интуитивно да разбират какво са смятали да кажат. Рибите мениджъри обичат да създават привидното впечатление, че контролират нещата, но под повърхността цари хаос. Но това е привлекателен хаос и Рибите имат способността да очароват хората. Служителите са поласкани и чувстват симпатия към доброжелателните мениджъри Риби, затова и правят всичко, за да им помогнат в периоди на трудности и изпитания, които при рибите са ежедневие.
Добронамерени, обичани и потънали във фантазии за секретарките си, когато са в апогея на кризата на средната възраст, Рибите мениджъри могат да заявят е пълен глас: „И все пак животът трябва да е нещо повече от офиса и седмичната заплата!" След това са способни да поемат по пътя към напълно различен и нов начин на живот.